Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 14:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/nej-till-socialdemokraternas-parkeringspolitik/

Insändare

Insändare. Nej till socialdemokraternas parkeringspolitik

Moderaterna anser att den socialdemokratiskt ledda majoritetens parkeringspolitik försvårar och fördyrar för stockholmarna. De måste stå till svars för sitt bristfälliga ledarskap som låter stockholmarna stå för nota genom höjda parkeringsavgifter.

Den nya parkeringsplan som den socialdemokratiskt ledda majoriteten röstade igenom i kommunfullmäktige i juni innebar bland annat att kostnaden för boendeparkering höjs, att tiderna utökas och att boendeparkering införs i nya områden. Dessutom beslutade man om nya regler för funktionshindrade och för MC/moped.

Vi moderater delar Lorenz Berglunds uppfattning om att de nya parkeringsreglerna som drabbar stockholmarna inte är acceptabla. Däremot delar vi inte uppfattningen att förslaget drivits igenom utan större protester. Flera manifestationer har arrangerats, bland annat av handikapporganisationer och MC-organisationer. Vi moderater har också varit mycket tydliga i vår kritik, ända sedan förslaget först presenterades för ungefär ett år sedan.

Vi är överens med majoriteten om framkomligheten i staden. Kapacitetsstarka trafikslag (kollektivtrafik, cykel) ska prioriteras, rörlig trafik ska prioriteras framför stillastående trafik. Men till skillnad från majoriteten inser vi att även människor som bor i Stockholms innerstad kan ha behov av att äga och köra bil. Vår uppgift som politiker är inte att försvåra och fördyra människors tillvaro.

I ett uttalande tidigare under hösten har även trafikborgarrådet öppnat för att skrota boendeparkeringen helt och hållet. Det skulle innebära att parkeringsavgifterna höjs kraftigt, utöver den höjning som redan beslutats. En parkering i vissa lägen i innerstan skulle kunna kosta över 14 000 kronor i månaden, något vi är starkt kritiska till. Vi undrar om Socialdemokraterna enbart ser detta som ett sätt att lägga vantarna på ännu mer av stockholmarnas pengar och därigenom öka stadens intäkter? Den socialdemokratiskt ledda majoriteten har på väldigt kort tid höjt avgifter och dessutom höjt skatten. Deras ambition verkar vara att avskräcka människor från att bo och leva i Stockholm. För många stockholmare är bilen nödvändig för att vardagen ska gå ihop, de kör bil för att de måste – inte för att de tycker det är roligt.

Vi anser att det ska vara enkelt att bo och leva i Stockholm oavsett vilka olika behov varje enskild stockholmare har. Stockholm ska vara en stad som präglas av mångfald. Det är stadens styrka, därför ser vi med stor skräck på politiker som istället fokuserar på att stockholmarnas behov och levnadsmönster ska begränsas och se lika ut.

Majoriteten har valt att strunta i stockholmarnas behov av fungerande lösningar på vardagslogistiken. Vi tycker inte heller det är rimligt att införa boendeparkering i delar av ytterstaden där det inte finns någon trängsel. Det finns områden i ytterstaden där boendeparkering är motiverat, områden i närförort där det i dag är svårt att hitta parkeringsplats. Men den s-ledda majoritetens parkeringspolitik går mycket längre än så.

Det är bara klåfingrigt, och ett rätt oblygt sätt att kraftigt öka stadens parkeringsintäkter. Nu får stockholmarna betala för socialdemokraternas bristfälliga ledarskap. Det är inte acceptabelt att låta stockholmarna stå för notan, varken med plånböckerna eller genom att få ett krångligare vardagsliv. Det ska vara enkelt att vara stockholmare.