Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 14:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/nobelcenter-byggs-utan-skattebetalarnas-pengar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Nobelcenter byggs utan skattebetalarnas pengar”

Den nya placeringen av Nobelcenter vid Slussen ligger på en plats där ett kontorshus som var planerat, skriver Nobelstiftelsens presschef Rebecka Oxelström.
Den nya placeringen av Nobelcenter vid Slussen ligger på en plats där ett kontorshus som var planerat, skriver Nobelstiftelsens presschef Rebecka Oxelström. Foto: Stockholms stad/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Nobelcenter ska byggas vid Slussen utan att det kostar skattebetalarna några pengar. I stället för ett kontorshus som var planerat får platsen nu ett öppet hus med en bred publik verksamhet, skriver Nobelstiftelsens presschef Rebecka Oxelström.

I förra veckan gick Nobelstiftelsen och Stockholms stad ut med den glädjande nyheten att man efter ett omfattande arbete hittat en ny plats för Nobelcenter vid Slussen. Projektet får en efterlängtad nystart på en ny plats med en ny form. Sverige får ett kultur- och vetenskapshus mitt i centrala Stockholm.

I underlaget som presenterades i fredags framgick hur det finansiella upplägget ser ut. Stockholms stad ställer marken till förfogande för Nobelcenter mot en årlig tomträttsavgäld.

Nobelstiftelsen har åtagit sig att finansiera byggnationen av huset via donationer. Det var för övrigt samma upplägg som för projektet på Blasieholmen då Nobelstiftelsen samlade in över 1 miljard kronor. Det är alltså inte skattebetalarnas pengar som används för att förverkliga detta projekt.

Jan Humlekil undrar i en insändare på DN Åsikt (11 februari 2020) hur det ska få plats en byggnad på en smal kajkant. Nobelcenter är dock inget nytt projekt som ska klämmas in vid Slussen.

På den aktuella platsen finns redan en lagakraftvunnen detaljplan som tar hänsyn till omkringliggande bebyggelse och den viktiga miljön längs den i framtiden breddade Stadsgårdskajen. Men i stället för det kontorshus som var planerat får platsen nu ett öppet hus med en bred publik verksamhet dit stockholmare, turister och skolbarn kan komma alla dagar i veckan året om. 

Humlekil anser att lägen som det där Nobelcenter ska placeras borde reserveras för användning som ”kommer de vanliga människorna, ibland kallade ’stockholmarna’, till nytta och glädje”. Det är precis det som är avsikten. Husets utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal om framtidens stora frågor kommer att vara öppna för alla, inte minst för oss som bor i Stockholm.