Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/nobelcenter-vid-slussen-blir-ett-nytt-fiasko/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Nobelcenter vid Slussen blir ett nytt fiasko”

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten intervjuas i samband med presskonferensen i fredags om den nya placeringen för Nobelcenter i Stockholm.
Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten intervjuas i samband med presskonferensen i fredags om den nya placeringen för Nobelcenter i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

INSÄNDARE. Nobelcenter vid Slussen blir ett nytt fiasko i likhet med det skrotade förslaget på Blasieholmen. Det borde finnas outnyttjade lokaler som skulle bli betydligt billigare för skattebetalarna i Stockholm, skriver Jan Humlekil.

Så har det då bestämts: Nobelcenter ska uppföras på Stadsgårdskajen vid Slussen i Stockholm. Hur byggnaden kommer att gestaltas är ännu inte klart. Oavsett hur kan det dock redan nu fastslås att detta syns bli ett nytt fiasko, något i stil med det sällsynt illa utformade förslaget bakom Nationalmuseum på Blasieholmen.

Hur man ska få plats med en byggnad med bortåt 20.000 kvadratmeter bruttoarea på en smal kajkant, som också ska härbärgera ett stort antal bussar (till Nacka och Värmdö) är obegripligt, särskilt också som de sedvanliga ”politikermutorna” är med när något stort, dyrt och fult ska byggas. ”Förutom centret ska det byggas ett hotell och anläggas en park i anslutning”, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Och bortsett från det trånga läget, varför envisas man med att placera administrativa byggnader som denna på attraktiva strandtomter? Dessa lägen borde reserveras för användning som kommer de vanliga människorna, ibland kallade ”stockholmarna”, till nytta och glädje.

Visst förstår man lockelsen hos Nobeldirektörer och borgarråd att glänsa med saxen när skrytbygget vid Slussen ska invigas och champagneflaskorna öppnas. Joakim Larsson tror det hela blir bra och ser bygget som en ”fortsatt utveckling av Slussen som en kulturplats”. Och Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten säger: ”Det är en plats med många fördelar för stockholmare, turister och skolbarn. Det känns väldigt, väldigt bra.” Och lägger till, med sin besynnerliga analysförmåga, att ”tillgängligheten blir bättre än på Blasieholmen”.

Den som har en något större respekt för skattebetalarnas pengar skulle också kunna fundera på ett mindre flärdfullt projekt på billigare mark. Det kanske rent av finns outnyttjade lokaler som, med ett betydligt blygsammare angrepp i skattebetalarnas plånböcker, skulle kunna användas för ändamålet?

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien har i dagarna presenterat rapporten ”Lokaldelning som norm”, i vilken uppges att kontorslokaler utnyttjas endast 10 procent av den totala tiden. Kanske det påpekandet kan ge någon ny idé om Nobelcenters utformning och placering?