Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/nodvandigt-att-bevilja-ensamkommande-amnesti/

DN Åsikt

DN Åsikt. Nödvändigt bevilja ensamkommande amnesti

De ensamkommande unga har reglerade skyddsskäl och amnesti är en beprövad rutin som använts tidigare med stor framgång. Tvångsutvisning av tiotusentals unga till framför allt Afghanistan är inte är genomförbart fullt ut. Det är därför nödvändigt att bevilja amnesti.

Replik till inlägget av Stefan Hill:

Det är svårt att bemöta argument som inte bygger på en välinformerad inställning till ämnet, men med denna fördjupade kommentar kring ditt svar hoppas jag kunna tillföra några sakliga argument som ger dig och andra läsare en tydligare förståelse för vad saken gäller.

Exempel på skyddsskäl som omfattar samtliga asylsökande i gruppen ensamkommande minderåriga är i huvudsak kombinationen av två omständigheter.

Enligt migrationsöverdomstolens dom MIG 2017:6 får minderåriga inte utvisas utan ordnat mottagande i mottagarlandet.

Handläggningstiden för asylärenden får enligt asylprocedurdirektivet inte överstiga sex månader.

Trots att regering och Migrationsverket var välinformerade om åtgärdsbehoven redan ett och ett halvt år innan kulmen på flyktingkrisen hösten 2015 nedprioriterades handläggningen av de ensamkommande minderårigas asylärenden till den milda grad, att många fortfarande tre år senare inte fått lagakraftvunna beslut. De långa handläggningstiderna har resulterat i att de som var minderåriga vid asylansökan nu är tre år äldre och därför har blivit bedragna på sina skyddsskäl och rätten till att omfattas av den tillfälliga lagens övergångsbestämmelser som ger rätt till permanenta uppehållstillstånd för minderåriga i stället för tillfälliga. Ålder är därför under dessa omständigheter ett tydligt reglerat skyddsskäl.

Regeringens lagförslag som med stor sannolikt kommer röstas igenom före sommaren innebär ett försök till upprättelse för dessa oförrätter.

Ytterligare en omständighet är att tvångsutvisning av tiotusentals unga till framför allt Afghanistan, men även andra länder, inte är genomförbara fullt ut. Det är därför helt nödvändigt att bevilja amnesti; en framgångsrik rutin som tillämpats vid flera tidigare tillfällen då omfattande konflikter i omvärlden gett upphov till exceptionell tillströmning av krigsflyktingar under kort tid.

Dessvärre är det i dag bara Vänsterpartiets riksdagspolitiker som visar prov på den kunskapen och goda insikten i grundläggande migrationspolitik. Tack och lov pågår en informell informationskampanj genom alla de tusentals medmänniskor som nu sluter upp kring en människorättssäker migrationspolitik.