Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/nolltolerans-mot-antisemitism-maste-galla-pa-karolinska/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Nolltolerans mot antisemitism måste gälla på Karolinska”

Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: Alexander Mahmoud

Den överläkare på Karolinska som utretts för antisemitisk mobbning har efter en timeout fått komma tillbaka i arbete. Beslutet är djupt olyckligt. Nolltolerans mot antisemitism måste gälla, skriver sex överläkare på sjukhuset.

Rätta artikel

Vi har nåtts av ett besked som gjort oss och många andra läkare och personal på Karolinska universitetssjukhuset (KS) oroade. Den antisemitiskt mobbande före detta chefen och överläkaren är tillbaka i arbete.

En utredning som utförts av externt anlitad advokatbyrå har bekräftat att antisemitiska uttalanden och beteende förekommit vid den anmälda verksamheten på sjukhuset. Trots detta väljer sjukhusledningen att återta den tidigare avstängda läkaren i tjänst.

Det är en olycklig tid vi lever i, och värst är det för judarna, igen. Även på Karolinska känner medarbetare oro och tilltagande otrygghet.

På tv har vi nyss från Paris fått se och höra huliganer i gula västar vråla antisemitiska slagord mot den kände judiske akademiledamoten och filosofen Alain Finkelkraut, judiska begravningsplatser har vandaliserats i Strasbourg, från Storbritannien kommer uppgifter om pyrande antisemitism inom Labourpartiet och från Östeuropa hör vi om ständigt återkommande och förfärliga antisemitiska påhopp på en av världens få stora humanister, liberaler och utbildningsmecenater, George Soros. Listan på en ökande och öppen antisemitism kan tyvärr göras ännu längre.

Det är därför djupt olyckligt om medarbetarna på Karolinska får uppfattningen att ledningen låter antisemitism inom verksamheten passera, utan tydlig markering. Vi som jobbar på KS, våra studenter och patienter ska känna sig trygga i att antisemitism och rasism inte får förekomma här, eller utryckas av någon av dess medarbetare. 

I Stefan Zweigs bok ”Världen av i går”, beskriver författaren vad som skede i Europa mellan de två världskrigen. Hur de små stegen inte uppmärksammades, härdar av misstro och rasism fick pyra utan att släckas för att växa till onda lågor.

Vi måste lära av detta och förstå vad som kan ske om antisemitiska gliringar och mobbing inte noteras och stoppas innan de övergår i stöveltramp. Också vad som sker på Karolinska är viktigt och ger signaler till många.

Säger man att man tillämpar nolltolerans mot antisemitism ska man visa det, tydligt.