Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 12:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/nu-ar-det-hog-tid-for-varlden-att-reagera-mot-trump/

DN Åsikt

DN Åsikt. Nu är det hög tid för världen att reagera mot Trump

Foto: Dominick Reuter/AFP

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump kan nu de facto sägas utgöra ett allvarligt hot mot fred, rättvisa och samarbete i världen. Det är därför hög tid för omvärlden att reagera.

Donald Trump är för mig det sämsta i USA: skrävlande, respektlös, okunnig och med en rejäl dos storhetsvansinne. Många amerikaner är dock helt annorlunda. Även om Trump inom den närmaste tiden – mot all förmodan – skulle bli mer sansad, förnuftig och ansvarsfull så spelar det faktiskt inte längre någon roll. Alla de djupt fördomsfulla, okunniga och ibland våldsamma utfallen från honom är faktiskt redan sagda.

Den andra tv-debatten mellan Clinton och Trump borde bli en ordentlig väckarklocka för alla som tror på att politiker – i synnerhet de som strävar efter landets högsta ämbete – skall besitta ett minimum av förnuft, respekt och sans. Jag tror nämligen att de flesta människor i världen har just dessa egenskaper.

Trumps strategi, som till stor del verkar bygga på lögner, hot, överdrifter, generaliseringar och misstänkliggöranden, verkar leda till att främst motståndare och medier långsamt anpassar sig till denna nya rekordlåga nivå. Provokation är nog Trumps främsta retoriska vapen och det tydligaste exemplet på detta i den senaste debatten var då han kallade sig gentleman och lät Clinton besvara en fråga före honom. Tyvärr mäktade hon inte med att stå emot dessa hans extrema utmaningar, och detta trots att hon återigen refererade till Michelle Obamas ord om att inte sänka sig till motståndarens låga nivå utan tvärtom då höja sin egen nivå.

Sådan är han den gode Trump, han tycks locka fram det allra sämsta hos människor. Den absoluta motsatsen representerar kanske Barack Obamas ord vid minnesceremonin i december 2013 efter Mandelas bortgång, “…he makes me want to be a better man.”

I debatten mot Clinton hade Trump faktiskt en stor chans att visa att han inte är riktigt så stollig och fördömande som han tidigare verkat – men han tog inte denna chans. Endast ytterligare en stor chans återstår tror jag och sedan är denna amerikanska anomali och skamfläck förhoppningsvis borta, och världen kan andas ut.

I CNN pågår diskussionen just nu dagarna efter debatten till synes ändlöst om vad de två kombattanterna sade, vad de egentligen menade, vilket språk deras kroppar talade och vad som möjligen väntar i nästa omgång. Närmast mekaniskt vevas synpunkterna runt och runt och runt. Men ingen tycks reflektera över den riktigt stora och viktiga frågan i sammanhanget; vad har hänt i det amerikanska samhället och med amerikaner som gjort det möjligt för denne man att komma ända fram till denna debatt? Amerikaner fortsätter i sanning att leva i sin egen lilla värld.

Om vi nu för ett ögonblick föreställer oss att det fortfarande otänkbara skulle inträffa att Donald Trump blir vald till USA:s president – hur skall då världen förhålla sig? Min enkla slutsats är att den förståndiga delen av världen måste reagera mot det hot som Trump utgör och reagera just nu innan detta otänkbara händer. Trump är nämligen inte längre bara USA:s stora problem utan kan också bli världens stora problem.

USA:s historia kan sägas vara kantad av otaliga interventioner i andra länder, både våldsamma och mindre våldsamma och ofta orättfärdiga sådana. Mycket ofta tar sig USA denna rätt med hänvisning till sina säkerhetspolitiska- och/eller ekonomiska  intressen.  Näst intill allt tycks vara tillåtet för landets bästa. Ytterst är det dock USA:s militära och ekonomiska makt som gör detta möjligt. Allt detta sagt som en påminnelse för att nu är det världens tur att intervenera i USA, för världens bästa.

Jag föreslår förvisso inte en våldsam inblandning i USA:s politik och det kommande valet – men i stort sett alla andra medel anser jag är tillåtna.

I en framtid med Trump som president är det fullt möjligt, förutsatt att hans ord blir praktisk politik, att tänka sig att USA blir alltmer isolerat och följderna av detta skulle kunna bli att Kina gradvis övertar USA:s roll i världen och i Europa kanske Ryssland, och om en ohelig allians skulle formas mellan Kina och Ryssland tycks världsherraväldet närmast säkrat. Som politiken just nu ser ut i dessa två länder har jag svårt att tänka mig ett mer allvarligt hot mot fred, rättvisa och samarbete i vår värld.