Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 17:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/nu-blir-mitt-hem-ett-fangelse-igen/

DN Åsikt

DN Åsikt. Nu blir mitt hem ett fängelse igen

Foto: Alamy

Regeringens nedmontering av LSS gör att funktionshindrade mister sina mänskliga rättigheter. Detta är en utveckling som måste upphöra genast.

Rätta artikel

Mitt hem var mitt fängelse under hela tonårstiden. I tio år kunde jag inte sitta utan var sängliggande på grund av mitt funktionshinder. Jag kunde inte vistas i ljus eller höra ljud på grund av av symtom från nackskadan, jag låg i svår migrän och smärta under hela denna tid.

Och nu kommer mitt hem att bli mitt fängelse igen.

Från att ha varit beviljad  347 assistanstimmar per månad sedan 1994 har min assistans blivit indragen med omedelbar verkan. Kommunen och Försäkringskassan tycker det är ett fullgott liv för en 43-åring att ha hemtjänst med punktinsatser för att äta-dricka-duscha–toa.

När beskedet kom föll jag i gråt varpå handläggaren från kommunen sa: ”men så farligt är det inte – du får ju gå på toaletten, äta och duscha.” Som tur är har jag min gamla mamma som ställer upp gratis, men hur länge ska hon orka? Sedan får jag bara punktinsatser.

I medierna har man slagit på stora trumman om att det fuskas med assistansen. Utan substans! 600 ärenden om assistansfusk  har tagits upp, och av dem har 13 stycken resulterat i fällande domar. Sett till antalet assistansberättigade så blir det inte ens en promille som har hanterat sin assistans på ett brottsligt sätt. Statsvetare Niklas Altermark, Lunds universitet, har skrivit en Rapport  som underkänner Statens fuskrapporter. Varför skrivs det inte om det?

Politikerna verkar se mellan fingrarna när det gäller fusk inom andra områden, som till exempel inom privata skolor eller äldreomsorg. Istället ger de sig på assistansen och LSS som inte bara en rättighetslag för vård – utan målet med LSS-insatserna är att främja människors jämlikhet i levnadsvillkor och delaktighet i samhällslivet.

Åsa Regnér, ansvarig minister för funktionshinderspolitiken i regeringen, fastslår att kostnaderna för assistansen rusar och glider betänkligt på svaret om en reformerad LSS-reform får kosta mer pengar. ”Vi ska se till att medlen används till dem som har rätt att få hjälp”, är Regnérs svar.

Under tiden staten ägnar sig åt att skära i kostnaderna för den personliga assistansen mister vi LSS-berättigade våra mänskliga rättigheter. Utan att någon ens höjer på ögonbrynen.