Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 00:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/nu-far-det-val-vara-nog/

DN Åsikt

DN Åsikt. Nu får det väl vara nog

Hur tänker man när man vill placera en guldkub på Blasieholmen? Ser man inte att det ser hemskt ut?

Är detta sagan om kejsarens nya kläder? Ser ingen att det ser för hemskt ut? Blasieholmen är en mycket känslig miljö med gamla fina hus på en estetiskt viktig plats i staden. Huruvida där skall vara ett Nobelcenter eller ej har jag ingen som helst åsikt om. Kanske ett lämpligt ställe för ett allaktivitetshus för Nobelfestgäster som bor på Grand, vad vet jag.

Däremot – guldkuber och annat otyg i glas och aluminium. Absolut inte där! På inga villkors vis. Hur i hela fridens namn kommer man ens på en dylik absurd tanke? Det räcker med det anskrämliga monumentet över Raoul Wallenberg - det sticker i alla fall inte upp i luften och skriker ut sin malplacering över nejden. Det ligger bara tyst ner och förvånar.

Om man nu nödvändigtvis måste bygga något där så kanske man kan hitta några arkitekter någonstans med ett gott estetiskt sinne, om inte i Sverige så kanske någon annan stans.

Förresten hur tänkte ni när ni gjorde plockepinnet snett bakom vårt fina stadshus?

"Men titta dej runt omkring, titta noga som fan  för endera dan, serru, så river dom hela stan  och sen rusar vi in i mardrömmen av glas och betong  och där sitter vi sen och hurrar och tycker skjortan är trång, är du me på den!         /Olle Adolphsson"

Så fick jag det sagt.