Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Nu måste Karolinska in i den vanliga akutvården

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Resurserna i landstinget ska användas till vanlig sjukvård för stockholmarna. Införliva NKS i den vanliga akutsjukvården så att sjukhuset utgör en del av den normala akutsjukvårdsstrukturen.

Vi matas dagligen via medierna med nya fakta om skandalsjukhuset NKS. Det har handlat om själva byggnaden och underhållet som blivit otroligt kostsamt på grund av den ansvarslösa hanteringen av skattemedel, men nu även mer och mer om den vård som ska bedrivas på Nya Karolinska.

Tanken har varit att skapa en tredje specialistnivå för en liten grupp patienter med ytterst avancerade sjukdomar. Dessa patienter har hittills vårdats inom ramen för den normala akutsjukvården. För att motivera ett nytt supersjukhus lyckades några klinikchefer och chefer på Karolinska Institutet övertala dåvarande allianspolitiker att planera och investera i ett sjukhus som skulle ”flyta som en kork” ovanpå den normala akutsjukvården. Denna lilla grupp patienter är intressanta att forska på. Konsekvenserna av detta ser vi nu då vårdplatserna minskar då Karolinska sjukhuset avvecklas och antalet vanliga akutvårdplatser och förlossningsplatser inte räcker till. Vid NKS:s akutmottagning ska endast speciella akutfall tas emot.

Frågan som man bör ställa sig är: är stockholmarna betjänta av denna specialistnivå? Ytterst få stockholmarna kommer att få ta del av vården vid NKS samtidigt som hela den vanliga sjukvården dräneras på pengar.

Mitt förslag är:

1. Införliva NKS i den vanliga akutsjukvården så att sjukhuset utgör en del av den normala akutsjukvårdsstrukturen.

2. Skrota systemet med värdebaserad vård. Systemet tycks sakna legitimitet. Vi kan inte fortsätta med en organisation som ifrågasätts av de som ska arbeta i den.

3. Resurserna i landstinget ska användas till vanlig sjukvård för stockholmarna. Forskning är en nationell angelägenhet och ska bekostas av staten. Landstinget kan vara behjälpligt till viss del för att understödja forskning.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.