Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:33 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/nu-maste-politikerna-granska-natlakarbolagen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Nu måste politikerna granska nätläkarbolagen”

Foto: Jessica Gow/TT

Det är dyrt, saknar bakgrundsforskning och den aggressiva reklamen är etiskt tveksam. Nätläkarbolagen borde inte få expandera fritt utan granskning, skriver läkaren Magnus Isacson.

Man måste imponeras av nätläkarbolagens framfart i Sverige på sistone vare sig man vill eller inte. De har hittat sin nisch, expanderat kraftigt och gjort sig själva till sinnebilden för digitalisering inom svensk sjukvård. Man har hävdat att man kan hantera majoriteten av alla vårdcentralspatienter och är på god väg att uppfostra en hel generation till att se nätläkare som sitt förstahandsalternativ vid kontakt med vården. 

Vad är då problemet?

1. Enligt en rapport från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm var de vanligaste diagnoserna ställda via nätläkarbesök 2017 övre luftvägsinfektion, receptförnyelse och hosta. Dessa diagnoser går oftast att avhandla utan läkarbesök och i svårare fall krävs fysisk undersökning och provtagning. Få av dessa fall, om ens något, behöver ett skattefinansierat nätläkarmöte. Videomöten borde snarare fylla en viktig funktion vid vård av kroniker och svårt sjuka patienter som har svårt att ta sig till vårdcentral.

2. Enligt läkarförbundets etiska regler ska läkare avhålla sig från aggressiv marknadsföring. Det är allt annat än man kan säga om nätläkarbolagen. Vi överöses av nätläkarreklam via internet, i tunnelbanan, på radio, i skidliften och på sociala medier. Gärna i kombination med specialerbjudanden från något apotek i samband med nedladdning av nätläkarapp. Detta är etiskt mycket tveksamt och uppmuntrar ett vårdsökande beteende. 

3. Ett annat problem är att mycket av reklamen går ut på att smutskasta den ordinarie primärvården. Att svensk primärvård fungerar dåligt stämmer till viss del men inte så dåligt som nätläkarbolagen vill låta påskina ... än.

4. Som nätläkare kan man sitta hemma och jobba, med högre lön, bestämma sitt schema själv och hantera enklare patienter. Jag klandrar inte den som vill jobba som nätläkare. Det låter som en trevligare arbetssituation än den som råder inom primärvården. Om primärvården däremot skulle få bättre digitala verktyg, mindre onödiga krav på registrering, bättre arbetsmiljö, mer utbildning och färre listade patienter per läkare så skulle färre välja att jobba som nätläkare och fler som husläkare på vårdcentral. Patienterna skulle då få lättare att nå sin ordinarie husläkare och få den kontinuitet i patient-läkarrelation som är dokumenterat effektiv för att exempelvis förebygga sjukhusinläggningar. I dag har bara drygt 40 procent i Sverige en fast läkare. I jämförbara länder är motsvarande siffra 80-90 procent.

5. För att initiera ny medicinsk teknik och nya behandlingar krävs forskning för att veta att det är säkert och fungerar. Någon seriös sådan bakgrundsforskning finns inte när det gäller bedömning av vanliga sjukdomar via videomöte. Man får intryck av att politiker och tjänstemän har tyckt att ”det här med nätläkare är så häftigt att vi bara låter dem köra på”.

Nya Karolinska sjukhuset upplevdes också som väldigt häftigt och resulterade i en ogenomtänkt upphandling som har fått svåra konsekvenser för Stockholmssjukvården under många år. Låt oss tänka efter och inte charmas av kejsarens nya kläder denna gång.

Med detta som bakgrund undrar jag varför våra sjukvårdspolitiker har tillåtit nätläkarbolagen att expandera fritt utan närmare granskning och med höga ersättningar så här länge? Och varför har Socialstyrelsen tillåtit nätläkarbolagen att bestämma helt själva vad de kan hantera via videomöten?

DN Åsikt 12 september 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.