Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/nu-maste-reavinstskatten-goras-om/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Nu måste reavinstskatten göras om”

Villakvarter i skånska Åkarp. Foto: Petter Ervidson/Bildbyrån

Dålig rörlighet på bostadsmarknaden drabbar unga, barnfamiljer och äldre. Nu måste reavinstskatten göras om, skriver läsaren Siv Key Nilsson.

Rätta artikel

Ju längre man äger sitt hus, desto mer förlorar man. Det är tyvärr den bistra sanningen. Sedan 2011 tar man inte längre hänsyn till inflationen vid försäljning av småhus, vilket gör det orimligt dyrt att flytta. Inkomsten från försäljningen räknas i dagens penningvärde, medan inköpspris och förbättringar räknas i gårdagens.

Ett exempel:

Ett hus köpt för 350.000 kronor 1972 motsvarar cirka 2,5 miljoner kronor i dagens penningvärde. Reavinstskatten beräknas efter avdrag för inköpspriset, utan hänsyn till inflationen. Den som ägt sitt hus länge betalar alltså skatt på inflationen, och därmed en avsevärt högre reavinstskatt än om huset köpts senare.

Denna orättvisa drabbar främst äldre fastighetsägare, som när de väl bestämt sig för att byta boende upptäcker att vinsten från försäljningen av huset knappt räcker till inköp av en mindre lägenhet. Med andra ord har man inte har råd att sälja och flytta, utan bor kvar.

Detta medverkar inte till den rörlighet på bostadsmarknaden som väl behövs för att ungdomar ska få en bostad, eller för de barnfamiljer som vill ha större utrymme. Det har länge talats om att förändra reavinstskatten, dock utan att nämna denna speciella aspekt som medför en djup orättvisa. Det är alltså inte enbart mer nybyggnation som behövs för att bostadsmarknaden ska fungera bättre.

Man kan också fundera över om det är rimligt att man som säljare ska kunna verifiera kostnader för till exempel förbättringar gjorda flera decennier tillbaka. Femtio år gamla kvitton och räkningar har en benägenhet att försvinna.

Att Skattemyndigheten ska granska dessa verifikationer i varje enskilt ärende torde dessutom vara en nog så tidskrävande och kostsam hantering. Reavinstskatten kräver en grundlig översyn för att bli mer rättvis. En enklare och mer tydlig beräkningsmodell torde vara mer rationellt och kostnadseffektivt för alla inblandade.

I dagstidningar diskuteras ständigt rabatter för äldre. Rubriker i kvällspressen ger ofta uppmuntrande tillrop om hur mycket pensionärer kan tjäna på att flytta söderut i Europa.

Det borde inte vara nödvändigt. Inkomsten från en husförsäljning är en avsevärt större faktor för ekonomin. 

Sveriges ekonomi är urstark, menar Socialdemokraterna. Sluta då att brandskatta fastighetsägarna! Alla vill inte flytta till Portugal.