Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 03:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/nya-citybanan-ar-en-enormt-kostsam-flopp/

DN Åsikt

DN Åsikt. Nya Citybanan är en enormt kostsam flopp

Foto: Christine Olsson/TT

Den nya Citybanan i Stockholm är en flopp. Inget har blivit bättre för oss pendlare sedan den nya sträckan öppnades i somras.

I åtta år har de byggt Citybanan och den har kostat 20 miljarder kronor. Den 9 juli öppnades den nya pendeltunneln och de nya skrytstationerna Stockholm City och City Odenplan.

Jag pendlar sträckan Sthlms södra till Upplands Väsby dagligen, och jag hade naivt trott att trafiken skulle funka bättre när den nya tunneln var klar. Att det var besvärligt under byggtiden var förväntat. Att det tar ett tag att få ordning på allt var väntat. Att kostnaderna för denna upprustning var enorma var också det väntat. 

Men nu är det september, och det börjar bli dags att utvärdera detta mycket kostsamma bygge! Hur är läget i dag? Funkar pendeltågstrafiken bättre? Jag har inte tillgång till någon statistik, så jag får gå på min känsla. 

Det är lika ofta strul med med signalfel, vagnsbrist eller vad SL nu kallar det just fördagen. Trots att det är rusningstrafik väljer man att  köra med korta tåg – varför det? Det är lika  trångt på tågen i rusningstrafik som innan ombyggnationen. Varför sätter SL inte in fler tåg? Det är också fortsatt så att SL kör färre tåg mot Märsta/Arlanda än mot Karlhäll-hållet. Varför? Det är betydligt mer trångt på tågen mot Märsta/Arlanda, så det är väl där man borde sätta in många tåg? Hur tänker SL? När det varit stopp verkar SL alltid prioritera tåg mot Karlhäll-hållet. Återigen: varför?

Till och med internet funkar sämre än tidigare. Först när man kommer ovan jord är nätet ok. Kunde inte ens det förbättras?

Själv tycker jag att tunneln och de nya stationerna är en flopp. En enormt kostsam flopp. För inget blev bättre.