Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Nya Karolinska ett svårslaget rekord i politisk inkompetens

Foto: Marc Femenia
Foto: Marc Femenia

När landstingsfullmäktige tog beslutet var kostnadstaket 14 miljarder. I dag har totalkostnaderna skenat iväg till över 60 miljarder. Redan grundtankarna bakom projektet var fnoskiga: Att ersätta ett någorlunda fungerande storsjukhus, om än i behov av upprustning, med ett svindyrt mindre, uteslutande avsett för avancerad vård av betydligt färre patienter.

Att våra politiker har en häpnadsväckande förmåga att ödsla med våra skattepengar är ingen nyhet. Men med Nya Karolinska tycks man ha satt ett svårslaget rekord. När landstingsfullmäktige tog beslutet var kostnadstaket 14 miljarder. I dag har totalkostnaderna skenat iväg till över 60 miljarder.

Redan grundtankarna bakom projektet var fnoskiga: Att ersätta ett någorlunda fungerande storsjukhus, om än i behov av upprustning, med ett svindyrt mindre, uteslutande avsett för avancerad vård av betydligt färre patienter. Detta i en region med en snabbt växande men också åldrande befolkning. I ett land som dessutom redan har färre sjukhussängar i förhållande till befolkningen än något annat i-land. Istället hänvisas patienter till sjukhus där personalen redan går på knäna eller till alternativ som visserligen inte finns än, men förväntas bli klara om några år.

Det nya KS har byggts enligt nya och oprövade principer för organisation och drift. Detta har till miljardbelopp i arvoden utarbetats av konsulter, i huvudsak hämtade från USA, ett land vars vårdsektor levererar osannolikt lite vård för osannolikt mycket pengar. Grundtankarna förefaller i huvudsak hämtade från industrin och fullständigt omöjliga för vården av levande varelser. Personalen har visserligen fått delta i projektgrupper, men som vanligt har ingen ansvarig lyssnat på deras synpunkter. Politiker och konsulter vet ju alltid bättre.

Världens dyraste sjukhus har snabbt visat sig vara ett rent fuskbygge: Plattor ramlar ned från fasaderna. I duscharna rinner vattnet inte undan eftersom golven saknar lutning. Och naturligtvis fungerar inte datasystemen. Det rena fusket kompletteras av svårbegripliga planeringsmissar: Patientutrymmen som inte lämpar sig för patienter, en häpnadsväckande brist på arbetsplatser där läkare i direkt anslutning till operationer och behandlingar kan lägga in anteckningar om dem i datajournalerna. I stället tvingas de till promenader som går ut över patientsäkerhet och produktivitet. En 15-åring med underkänt i matte skulle förmodligen kunna räkna ut ungefär hur många arbetsstationer som kan krävas med tanke på dimensioneringen av vårdplatser. Men det har uppenbarligen varit för svårt för det ansvariga landstingsrådet som i stället svamlar om flexibilitet – och hyrt kontorsutrymmen i en grannbyggnad för drygt 60 miljoner per år.

Inkompetent upphandling har dessutom lett till sanslösa kompletteringskostnader för de närmaste 30 åren: 100 000 för att sätta upp en hylla, 1,2 miljoner för ett dörrbyte. Att sjukhuset utan fakturaunderlag kunnat ösa ut närmare 28 miljoner till konsulter är helt stilenligt.

Det skulle kunna ligga nära till hands att polisanmäla ansvariga politiker och tjänstemän för grov förskingring, grov trolöshet mot huvudman (skattebetalarna), grov allmänfarlig vårdslöshet och vållande till annans död. De objektiva rekvisiten är med råge uppfyllda: de här gärningarna har faktiskt begåtts. Dessvärre skulle en åklagare nog ändå inte kunna väcka åtal, eftersom uppsåt sannolikt saknas: Det var aldrig meningen att det skulle bli så här. Och varken inkompetens eller dumhet är i sig straffbart. Hur omfattande den än är.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.