Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Nya ministern kan stoppa besparingarna i LSS

Den 8 mars meddelade statsminister Stefan Löfven att Lena Hallengren tar över som barn-, äldre och jämställdhetsminister efter Åsa Regnér som fått ett FN-jobb. Hallengren har bland annat ansvar för den omdebatterade lagen om stöd till funktionshindrade. Foto: Pontus Lundahl/TT
Den 8 mars meddelade statsminister Stefan Löfven att Lena Hallengren tar över som barn-, äldre och jämställdhetsminister efter Åsa Regnér som fått ett FN-jobb. Hallengren har bland annat ansvar för den omdebatterade lagen om stöd till funktionshindrade. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nya S-ministern Lena Hallengren kan lösa problemet med den personliga assistansen – om hon och regeringen vill. Det behövs inga lagändringar. Regeringen behöver bara säkerställa att Försäkringskassan följer den lag som redan finns.

Försäkringskassan har agerat skarprättare för finansdepartementets önskan om att spara in på assistansersättningen.

"Vi har inte gjort några nedskärningar inom LSS” har ändå varit den tidigare S-ministern Åsa Regnérs ständiga mantra om lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Samtidigt har närmare 1400 personer fråntagits sin rätt till personlig assistans. "Kommunerna måste ta sitt ansvar" har Regnér också upprepat – men utan att öronmärka en enda vårdkrona till detta.

Och nej, regeringen har inte gjort några lagändringar för att minska de statliga kostnaderna på assistansersättningen – det har Försäkringskassan gjort på egen hand. Med hjälp av nytolkningar av gamla domar och hårdragna tillämpningar av nya har myndigheten på två år sparat in närmare sju miljarder kronor på assistansersättningen.

Ingenting är tydligt uttalat, annat än formuleringen i 2016 års regleringsbrev till Försäkringskassan. Men när ministern Annika Strandhäll 2015 tillsatte en ny generaldirektör för Försäkringskassan var det tydligt att det med utnämningen också följde klara order om kostnadssänkningar.

Generaldirektören Ann-Marie Begler gick omedelbart ut och pratade om krafttag mot ett fusk som få vid den tiden ens hade hört talas om. Krafttag har säkert också tagits, men uppenbarligen inte genererat några större besparingar. Det har däremot hennes direktiv om personlig assistans gjort.

Redan hösten 2015 pratade handläggare på Försäkringskassan om "nya direktiv" från ledningen, som innebar omtolkningar av gamla domar. Personer som då haft personlig assistans beviljad i många år drabbades av kraftiga neddragningar, utan att deras behov på något sätt hade ändrats. Sedan har det bara fortsatt.

Regeringen har inte gjort något åt detta. Den har ansvar både för myndigheten och för att gällande lagstiftning fungerar som den ska. Om Försäkringskassan självsvåldigt hade gjort egna lagtolkningar inom andra delar av socialförsäkringen, till exempel föräldraförsäkringen, hade regeringen säkert agerat snabbt. Men den personliga assistansen berör färre personer och är därmed lättare att misstänkliggöra.

Utan ändrad lagstiftning, och utan att ha kunnat göra tillräckliga besparingar på fusk inom assistansersättningen, har Försäkringskassan i stället ändrat sin egen rättstillämpning. Regeringen har tigande sett på, varit nöjd med besparingarna och dessutom kunnat skylla ifrån sig  ̶  och då inte ens på Försäkringskassan, utan på domar i Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).

Inte förrän en domare i HFD uttalat sig om det orimliga i Försäkringskassans tolkningar backade regeringen. Den föreslog då en ändrad lagstiftning för den senaste domen, men vägrade att diskutera myndighetens nytolkningar av tidigare domar, trots att de är lika långsökta och strider lika mycket mot LSS.

Om regeringen verkligen vill göra något åt situationen för de som har fråntagits sina rättigheter  ̶  både de som drabbats av indragen eller minskad assistans och de som har sökt i enlighet med LSS men ändå fått avslag  – behöver nya barn-, äldre och jämställdhetsministern Lena Hallengren inte göra något annat än att se till att den befintliga lagen efterlevs efter ursprungliga intentioner.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.