Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 14:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/nya-slussen-dranker-akrar-for-bonderna/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Nya Slussen dränker böndernas åkrar”

Ombyggnaden av Slussen påverkar många lantbrukare vid Mälaren. Foto: Magnus Hallgren

Domen som ger rätten att hålla Mälarens vattenyta på en konstlat hög nivå innebär ett ekonomiskt avbräck för över tusen lantbrukare. Lägre och försenad skörd ersätts inte på ett rimligt sätt, skriver centerpartisterna Arne Jonsson och Roger Steen.

Rätta artikel

I mars föll domarna i det så kallade Slussenmålet. Med diffusa argument om miljönytta vann Stockholms stad över de mer än tusen lantbrukare runt Mälaren som har låglänta marker kring sjön.

Domen ger rätt att på våren hålla Mälarens vattenyta på en konstlad hög nivå. Konsekvensen för lantbruket blir att man på dessa områden får en försenad vårsådd på upp till tre veckor. Detta innebär lägre och försenad skörd med sämre kvalitet och försvårat brukande.

Lantbruket krävde en rimlig ersättning för detta intrång. Stockholms stad erbjöd en tiondel av vad skadan innebär som ekonomiskt avbräck.

Domstolen gick helt på storstadskommunens bud. Beslutet är ett hån mot landsbygden, äganderätten och lantbrukets ambition att bidra till en trygg livsmedelsförsörjning. 

Prognosen fram till 2030 är att världens livsmedelsproduktion behöver öka med 35 procent. Då förefaller det obegåvat att minska produktionen i ett område som har en av landets bästa förutsättningar för miljömässigt och kvalitetsmässigt högststående livsmedelsproduktion.