Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 17:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/nybyggen-ska-bara-planeras-dar-solenergi-fungerar/

DN Åsikt

DN Åsikt. Nybyggen ska bara planeras där solenergi fungerar

Villor med solceller i Stockholm. Foto: Bertil Ericson/TT

Nya hus ska vara i trä, stå i rät vinkel mot solen och inte byggas på matjord. Det borde ingå ett krav i kommunernas markanvisningar för nybyggen att de ska planeras för optimal solinstrålning.

När matjord skall bebyggas är det märkliga och egennyttiga krafter som avgör. Rika villakommuner i Skåne får fortfarande detaljplanera ”icke högkvalitativ jordbruksmark” på flera ställen. Men vad motsvarar skånsk icke högkvalitativ jordbruksmark i andra delar av Sverige – eller utomlands där hälften av vår mat produceras under slavliknande förhållanden? Det är parkeringar och överdimensionerade industritomter som borde omvandlas till täta men människovänliga boendemiljöer – inte fruktbar jord som bildats under tusentals år.

Byggmaterialet är också ett ödesdigert val som påverkar under längre tid framöver än vi har på oss att göra om och göra rätt. Betong och järn är mycket energikrävande, ger stora klimatavtryck och innehåller ändliga resurser som natursand. Trä, däremot, växer av sig själv med oändliga resurser om vi inte lägger oss i för mycket. Trä är en så kallad kolsänka, det binder kol som annars skulle läcka ut i atmosfären vid förbränning och i andra processer (med slutstationen toalettpapper).

På samma sätt är den vidriga fossilplasten som fortfarande produceras i större och större omfattning egentligen också en kolsänka så länge den inte eldas upp. Den är sannolikt begränsat skadlig så länge den inte hamnar i vattendrag och hav.

Finns det möjlighet att bygga med plast i konstruktioner utan att bidra till hälsofaror? Gör det i så fall. Enkelriktade, genomskinliga cykelbanor med ständig sol/vinddriven medvind ovanför tröga biltrafikplatser skulle kunna illustrera cykelns fördelar på ett härligt provokativt sätt, men redan i dag finns det faktiskt ”tegelstenar” i återvunnen plast läste jag.

Att inte planera nybyggen med optimal solinstrålning och kombinationer av solfångare för värme samt solceller för kraftproduktion borde vara en omöjlighet i dag. Kommunernas markanvisningar skulle med lätthet kunna villkoras med detta för att man ska få kvalificera sig till upphandling. Denna budgivning bör inte handla om pris enbart utan helheten och resultat på lång sikt.

Det äldsta solcellstaket i Malmö är 42 år och producerar fortfarande el. Och, nej, det blir inte dyrt. En solkraftanläggning ger i dagsläget 6 procents avkastning från dag ett. Det måste vara fortbildning hos gubbväldet i byggbranschen som fattas. Ingen annan förklaring håller för det status quo som råder.

Var finns visionärerna? Jag vill höra från skogsindustrin, från byggbranschen, från modiga kommunpolitiker som kan utradera parkeringsnormen och kanske bygga in kollektivtrafikbiljetten i hyran i stället för garageplats. Vad säger vår regering om att sätta stopp för villor i centrala lägen och att freda matjorden i lag?