Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 22:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/nyttan-med-att-lara-sig-fler-sprak-engelska-ar-liten/

Insändare

Insändare. Nyttan med att lära sig fler språk än engelska är liten

Jag uppmanar elever att koncentrera sina ansträngningar på engelska och lära sig det ordentligt. Sedan kan man i mån av tid och intresse studera andra språk eller något annat som är kul att kunna till husbehov.

Apropå debatten om moderna språk i skolan. Språk är jättebra att kunna: engelska, tyska, franska, spanska. Det går mycket lättare att umgås med en utlänning, när man kan deras språk. Så sant som det är sagt. Det var därför jag fick läsa engelska, tyska och franska i läroverket och gymnasiet. Efter fleråriga studier i tyska och franska kan jag nu beställa en korv med bröd och pilsner på båda språken. I Frankrike kan jag dessutom köpa två kilo potatis, eftersom vartannat ord uttalas "dö": ”Deux kilo de pommes de terre”.

Jag har nu insett att det är en mycket omfattande uppgift att lära sig ett språk till en nivå där man nöjaktigt kan förstå och konversera med en annan person och man måste dessutom regelbundet utöva språket för att hålla det levande och användbart. Det enda språket där jag fått möjlighet till detta är engelska. Det vill säga, vad gäller tyska och franska har utbytet av mina ansträngningar inte stått i någon som helst proportion till det nedlagda arbetet för att lära mig språken.

Om språkets primära uppgift är att skapa möjlighet till kommunikation människor emellan nationellt och internationellt, finns det bara ett rationellt sätt att gå till väga: Utnyttja barnens överlägsna språkinlärningsförmåga och lär dem två språk redan från början, modersmålet och ett världsgemensamt språk - förslagsvis engelska.

Så gör man i Indien där man har cirka 30 olika språk och 2000 dialekter. Nästan alla barn framför allt i städerna får mycket tidigt lära sig detta, ofta av föräldrarna och om inte förr så i skolan. Betydelsen av att alla människor i en framtid har ett språk gemensamt går inte att överskatta. Bland annat skulle vi bli av med 24 officiella språk och 1400 tolkar inom EU-parlamentet i Bryssel. Bara en sån sak.

I klartext: koncentrera ansträngningarna på engelska och lär dig det ordentligt. Sedan kan du i mån av tid och intresse studera andra språk eller något annat som är kul att kunna så där till husbehov.