Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/oacceptabelt-att-ilska-mot-zlatan-slar-over-i-vald/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Oacceptabelt att ilska mot Zlatan slår över i våld”

Bild 1 av 2 Statyn av Zlatan Ibrahimovic utanför Malmö stadion som invigdes nyligen täcktes med en plastpåse och toalettlock i onsdags kväll efter beskedet att den forna MFF-spelaren köpt in sig i Stockholmsklubben Hammarby. Senare på kvällen sprejades antiziganistiska slagord vid statyn.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Bild 2 av 2 Porten till Zlatan Ibrahimovics fastighet på Storgatan i Stockholm på torsdagsmorgonen bar spår av skadegörelsen kvällen innan.
Foto: Jessica Gow/TT

INSÄNDARE. Det är oacceptabelt att ilska mot att fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovics blivit storägare i Hammarby slår över i våld. Alla svenska medborgare har rätt att drömma stort och nå sina mål, skriver Mohamed Nuur.

Mitt i det eskalerande gatuvåldet breder tystnaden ut sig när vuxna män vandaliserar en småbarnsfamiljs hus, dödshotar och uttrycker hat mot att Zlatan Ibrahimovic köpt nästan en fjärdedel av den allsvenska Stockholmsklubben Hammarby.

Vad är det vi då visar de ungdomar som vi dagligen predikar borde använda ord i stället för våld? Är det är absurt när de gör det, men helt okej när vuxna män använder våld i fotbollens namn?

Jag må inte heja på någon fotbollsklubb, men jag vet ändå som en sansad vuxen människa att fotboll handlar om gemenskap och kärleken till den gemenskapen. De som verkligen älskar fotboll är chockade över hur vuxna människor på detta sätt gått från ord till handling. 

Det är inget fel att ogilla att Zlatan har köpt en fotbollsklubb som man ser som motståndare. Man kan både vara sur och känna ilska, men det borde bara stanna där.

Ingen ger vuxna män rätt att vandalisera Zlatans hus eller för den delen vandalisera en staty. Utan tvekan finns det rasister som plötsligt älskar fotboll för att få möjlighet att släppa ut sina rasistiska demoner. 

Men de som inte är rasister och älskar sin fotboll förvånar mig också, för någonstans glömmer de bort att de är vuxna. När målen från Zlatan kommer skrivs det flitigt om att ”kungen gjort mål” eller ”den svenska stjärnan”. Är det inte bra att vår stora stjärna bestämt sig att satsa att investera i en svensk klubb i stället för ett främmande klubblag?

Zlatan har ännu inte kastat in handduken som spelare, men fokuserar på att svensk fotboll ska bli mer attraktiv i stället för att han ska pensionera sig. Nu behöver samhället ställa sig bakom Zlatan – inte som fotbollspelare, utan som medborgare. 

Alla svenska medborgare har rätten att drömma stort och nå sina mål, oavsett om det handlar om en fotbollsstjärna som till slut blir delägare av en fotbollsklubb eller en svetsare som blir en statsminister. 

Så skärpning, vuxna som vandaliserar och hotar!