Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/oacceptabelt-att-rappa-om-vapen-och-horor/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Oacceptabelt att rappa om vapen och horor”

Foto: Helena Larsson/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Jag vill inte censurera gangsterrappen. Jag vill att den ungdomsverksamhet som bekostas av oss skattebetalare ska arbeta brottsförebyggande, inkluderande och jämställt, skriver Gustaf Lantz (S).

Svar på insändaren ”Hiphopmusik leder inte till ökad kriminalitet” (6/5):

När jag nattvandrade i en stadsdel som drabbats hårt av skjutningar besökte jag även områdets fritidsgård. Där satt ungarna ostört och kollade på musikvideor med maskerade män med automatvapen på en storbildsskärm.

Min spontana känsla var att det var väldigt skevt. Vi hade 42 dödskjutningar förra året. Den yngsta som begravdes var 15 år gammal. Vi måste göra allt för att få slut på detta meningslösa våld. Där är det förebyggande arbetet enormt viktigt. Fritidsgårdar har här en viktig roll att spela.

Vi vet alla värdet av goda förebilder i livet. Tyvärr har dåliga förebilder den motsatta verkan. Det finns även belagt i forskningen.

Jag vill inte censurera gangsterrappen. Jag vill att den ungdomsverksamhet som bekostas av oss skattebetalare ska arbeta brottsförebyggande, inkluderande och jämställt. Med en sådan värdegrund för verksamheten ska det jag bevittnade under min nattvandring inte ske.

Men är det inte viktigt att unga får beskriva sin verklighet genom kulturen? Absolut! Men jag kommer aldrig att acceptera att den som benämner kvinnor som horor bara speglar verkligheten. Den beskriver sin åsikt om kvinnor. Låter vi den stå oemotsagd i ungdomsverksamheten kommer den vara exkluderande. De flesta tjejer tycker nog inte att en sådan verksamhet är så tilltalande.

Den som viftar med vapen och sjunger om hur man ska skjuta andra som inte betalar skulder beskriver inte verkligheten, utan hotar.

Den enes frihet kan innebära den andres ofrihet. Hela min politiska gärning går ut på att skapa ett samhälle där alla människor kan vara fria. Medlet är ett starkt samhälle där skatter tas ut för att röja stigar till ett gott liv.

Vi har dock alltid ett ansvar för våra egna val och hur vi påverkar andra när de ska göra sina.