Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-24 23:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/oacceptabelt-att-telia-bara-kapar-ledningarna/

Insändare

Insändare. Oacceptabelt att Telia bara kapar ledningarna

Foto: Mons Brunius/TT
Foto: Mons Brunius/TT

Telia tar bort det fasta nätet – utan att kunna erbjuda något likvärdigt. Det borde inte vara tillåtet för Telia att tvinga abonnenterna att byta till ett nytt kommunikationssystem som måste kompletteras med dyr utrustning för att det ska fungera som tidigare.

Telia har börjat med att ta ner sina kopparledningar och därmed tvinga abonnenterna att enbart använda det mobila nätet. Detta hade varit okej om man samtidigt sett till att allmänheten kunnat kommunicera lika bra som tidigare.

De som drabbas av försämrad service är ofta vi som bor i glesbygd. I det område där jag bor har vi ett stort problem med det mobila nätet. När någon ringer måste vi gå ut på gården eller ta oss upp på taket för att få kunna ha kontakt med mobilen. Telia har under de sista åren inte investerat sitt eget nät på samma sätt som konkurrenterna. Istället rekommenderar man kunderna att köpa utrustning som förstärker GSM-signalen för att kunna nyttja mobilen inomhus. Detta är inte gratis - det rör sig om utrustning som kostar mellan 5.000 och 6.000 kronor för att allt ska fungera.

Att ta bort det fasta nätet påverkar inte bara den vanliga telefonin - utan också eventuella larm som använder det vanliga kopparnätet för sina signaler.

Telia aviserar heller inte i förväg att koppartrådarna ska tas ner. Man klipper först ledningarna - för att sedan lämna en lapp i brevlådan, som ska förklara för abonnenten varför han inte får någon signal i sin telefon. Man vill tydligen inte ha kontakt med ett antal förtvivlade abonnenter som klagar.

Telia ägdes från början av staten till 100 procent. Man äger fortfarande en stor del av bolaget. Det borde inte vara tillåtet för Telia att tvinga abonnenterna att byta till ett nytt kommunikationssystem som fungerar sämre och som måste kompletteras med dyr utrustning för att telekommunikationen ska fungera som tidigare. Visst kan man och ska förändra - men det nya ska vara minst lika bra som det förra och det ska inte kosta mer. Telia tjänar naturligtvis på att slippa underhålla kopparnätet - men borde först erbjuda sina kunder ett kostnadsfritt alternativ för att stärka upp de mobila telesignalerna. Sedan får man klippa kopparledningarna.

Jag är i grunden positivt inställd till konkurrens - men jag hävdar att grundläggande infrastruktur ska ägas av staten eller samfällt. Detta för att garantera att medborgarna får tillgång till saker som telefon, vägar, post med mera. Utveckling ska leda till något som blir bättre – inte tvärt om.