Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/oansvarigt-satta-in-varnpliktiga-mot-brottslighet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Oansvarigt sätta in värnpliktiga mot brottslighet”

Ordningsvakter hjälper polisen under en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm den 19 mars 2019. Foto: Hampus Andersson

SVAR PÅ INSÄNDARE. Fler ordningsvakter är ett bättre sätt att stoppa brottslighet än ett införande av värnpliktiga poliser. Att sätta in oerfarna 19-20-åringar i utsatta områden vore oansvarigt, skriver ordningsvakten Mathias Liljehammar.

Johan Ståhle vill med sin signatur belysa hur rutinerad han är: ”polis sedan 39 år”. Det är dock individuellt hur man använder sin erfarenhet.

Något jag reflekterar över i hans insändare (DN Åsikt den 1 oktober 2019) är att en rutinerad polis konsekvent skriver om yrkesrollen väktare. När man arbetat länge som polis borde man vara välbekant med polisens ”högra hand”, ordningsvakten.

En väktare är långt ifrån ett så gott komplement i det polisiära arbetet som en ordningsvakt. Att bygga vidare på deras redan polisiära befogenheter med utökad grundutbildning samt eventuellt kompletterade utbildning torde vara mest effektivt.

Kanske ska vi även utmana vem dessa ordningsvakters arbetsgivare ska vara. Kan dessa eller ett utvalt antal anställas i statlig regi? Att som Johan Ståhle föreslår att låta en helt ny yrkesroll växa fram ser jag inte som någon bra lösning.

Att förbise den kompetens som redan finns hos ordningsvakter är förvånande. Hade det inte varit för just Johans Ståhles långa poliserfarenhet hade den vittnat om okunskap i ämnet.

Det är stor skillnad på väktare och ordningsvakter. Ordningsvakter har begränsade polisiära befogenheter och får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats. De utbildas och förordnas av polisen, som även sköter tillsynen.

Till skillnad från ordningsvakter får väktare bara ingripa på samma sätt som vem som helst i samhället med så kallat envarsgripande. Det handlar om att gripa den som begått brott som kan ge fängelse och påträffas på bar gärning eller flyende fot. Länsstyrelsen är ansvarig myndighet för bevakningsföretag och väktare.

Det är bättre att använda de resurser vi redan har och förädla dessa. Då tar vi ett ekonomiskt ansvar för de samhällsproblem vi bevittnar och ger rätt yrkeskategori uppgifter som ligger i linje med deras huvudsakliga uppdrag.

Att föreslå att 19-20-åringar ska möta de mest utsatta i samhället är naivt och oansvarigt. En nybliven vuxen individ är knappast är rustad för att ta sig an denna typ av psykiskt krävande arbetsuppgifter.

Jag tror inte samhället gynnas av ett införande av ytterligare en kategori som likt beredskapspolisen inte kommer nyttjas. Det är inte att ta ansvar för dagens svåra situation.