Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 06:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/obefogad-oro-for-olika-avtal-for-hamnarbetarna/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Obefogad oro för olika avtal för hamnarbetarna”

Strejkvakter utanför Malmö hamnområde den 23 januari sedan Hamnarbetarförbundet inlett punktstrejker, som arbetsgivarna svarat med lockout. Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetsgivarnas oro för att två olika avtal för hamnarbetare skulle glida isär är obefogad. Det är ni som skulle sitta med pennan och har överblick över båda avtalen, skriver hamnarbetaren Johannes Björk.

Rätta artikel

Det var många punkter som arbetsgivarnas företrädare Mattias Dahl och Joakim Ärlund tog upp i svaret på min insändare om hamnkonflikten.

Det hade varit mer intressant för DN:s läsare att ta del av er kravlista där grundliga fackliga rättigheter avskrivs från det så kallade kollektivavtalet. På hamn.nu kan den som vill läsa både Sveriges Hamnars och Hamnarbetarförbundets avtalsförslag.

Självklart behöver vi vara med och förhandla om medlemmarnas villkor när vi organiserar majoriteten av hamnarbetarna på många håll. Helst gör vi det tillsammans med Transportarbetarförbundet. Ärlund och Dahl vet att det funkar – det har ju varit praxis i hamnvardagen under decennier.

Jag är uppriktigt oförstående inför arbetsgivarnas oro inför att avtalen skulle glida isär över tid. Det är ju ni som sitter med pennan och har överblick över båda avtalen.

Om ni bara tecknar ett vanligt kollektivavtal med oss har ni också heltäckande fredsplikt under den period då lokala villkor förhandlas. I stället väljer ni att kasta ut hela branschen i konflikt. Hittills har ni stängt ner produktionen med lockout i svindlande drygt 1.200 timmar.

Det är även provocerande att Sveriges Hamnar använder min och mina kollegors säkerhet som utpressningsmedel för att hålla oss borta från förhandlingsrummet. Släpp bilagan och teckna ett vanligt avtal med oss i stället, helt i linje med den svenska modellen.

Den verkliga orsaken till att konflikten inte är löst sedan länge är uppenbar. En våt dröm håller på att förverkligas för arbetsgivarsidan, nämligen avskaffandet av strejkrätten som den ser ut i dag.