Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 21:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/obegripligt-att-alliansen-saknar-strategi-mot-sd/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Obegripligt att Alliansen saknar strategi mot SD”

Val av vice talman i riksdagens kammare efter valet. Från vänster partiledarna Jimmie Pkesson (SD, Annie Lööf (C), Jan Bjlrklund (L) och Ulf Kristersson.
Val av vice talman i riksdagens kammare efter valet. Från vänster partiledarna Jimmie Pkesson (SD, Annie Lööf (C), Jan Bjlrklund (L) och Ulf Kristersson. Foto: Thomas Karlsson

Det är obegripligt att de fyra allianspartierna, trots fyra år med Sverigedemokraterna som vågmästare, inte pratat ihop sig om en gemensam strategi till det tredje största riksdagspartiet. Nu måste de tänka om, skriver läsaren Anders Engström.

Vid valet 2014 blev Sverigedemokraterna vågmästare. Detta har vi levt med under de fyra år som gått fram till valet i september.

Alliansen ville redan efter valet 2014 ta över regeringsmakten, men släppte fram regeringen Löfven.

Under de fyra år som gått sedan dess har Alliansen regelmässigt talat om hur dålig den rödgröna regeringen varit och lovat att efter nästa val, det i år, skulle de se till att ta över regeringsmakten.

Det man i ett sådant läge man som väljare tror är att partierna som ingår i Alliansen träffas för att diskutera hur man ska agera efter nästa val. Man antar att man lägger upp en strategi för att hantera valresultatet.

Alla i Alliansen ingående partier visste att, med största sannolikhet, årets valresultat skulle bli ungefär som det blev.

Hur kommer det sig att man inte, under de fyra år man hade på sig, inte kommit fram till hur man skulle agera efter valet? Det är fullständigt obegripligt!

Varför satte man sig inte ner tillsammans och gick igenom de olika alternativ som skulle finnas efter valet?

I stället verkar det som att valresultatet kommit som en fullständig överraskning för de inblandade partierna.

”Oj då, blev SD vågmästare? Det hade vi ingen aning om! Hur ska vi göra nu? Vi kan ju inte bilda  regering med aktivt eller passivt stöd av dem. Hur gör vi?”

”Det är bäst att nu, efter valet, börja fundera på hur vi ska göra.”

”Det gör ju att väljarna kommer att få ett ännu större förtroende för oss!”

”De där dummingarna i SD kan man ju inte tala med. Nej, fy sjutton! Vad som helst men tala inte med dem. Det gillar folk. Då ökar förtroendet ännu mer för oss.”

Detta är sättet som de som vill regera Sverige agerar på. Om de inte ens kan tala med SD, hur ska de i regeringsställning kunna tala med representanter för till exempel Saudiarabien, Ryssland eller Kina? 

Nej, tänk om! Vill ni regera så visa lite jävlar anamma så att vi vanliga undersåtar får lite förtroende för er.

DN Åsikt 7 november 2018 kl 12

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.