Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 18:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/och-det-ska-du-inte-vara-ledsen-for/

DN Åsikt

DN Åsikt. Och det ska du inte vara ledsen för!

Våra drömmars mål är inte tydligare formulerade än att vi kan unna oss att sträva efter annat än deras uppfyllande.

Rätta artikel

Johan Wikströms inlägg är engagerande och tänkvärt. Det är insiktsfullt och lättillgängligt – trots det jättesvåra ämnet – och slutar med ”precis” den där positiva injektionen som får så många att med sina knappklickanden visa på medhåll. Från början tänkte jag vinkla mitt svar åt det ännu mer optimistiska hållet och hävda att man genom att istället för mot alla andra tävla ”mot” just sig själv, kan uppnå tillräcklig tillfredsställelse. Kan du bara fortsätta att nå framsteg inom en disciplin du brinner för kan du också känna dig nöjd – även om framsteget bara består i att lyckas somna lite fortare sedan man släckt lampan (vilket jag själv skulle värdesätta), och du tror dig ändå aldrig kunna somna fortast i världen.

Men jag vill istället yttra en kanske lite mer pessimistisk men, tror jag, ännu mer insiktsfull ståndpunkt. Skälet till att du inte ska vara ledsen för att du inte kan bli ”precis vad du vill” - för det vill jag, liksom nog Johan skulle vilja, poängtera att du inte ska - är att just det är omöjligt att precisera. Att vi alla är olika är en på sätt och vis trivial sanning. Du är du och jag är jag. Jag är inte Steve Jobs, och jag skulle i metafysisk bemärkelse inte kunna vara Steve Jobs. ”Som” Steve Jobs skulle jag i någon mening kunna tänka mig att vara. Jag skulle visserligen inte vilja förtidsdö i cancer, men jag skulle nog (liksom en och annan läsare, gissar jag) frestas av tanken på ekonomiskt oberoende.

Det finns många sätt att nå ”framgång” på, men det mest vedertagna kvittot på den är väl ändå just den feta plånboken. Ändå tror jag att också denna lämnar luckor efter sig, då vi, om vi nu hade en statuerad måttenhet och kunde definiera i vilket läge en plånbok kan klassas som fet, ändå inte är nöjda. Jag vill betona att det där med måttenheten faktiskt är mycket viktigt, då den skiljer feta från andra på samma sätt som Johan skiljer ”de flesta av oss” från dem som Steve Jobs citat gäller för. Och luckorna jag nämner är tecken på att vi aldrig når fram. Ingen av världens alla rika har sagt sig vara framme vid målsnöret, och jag skulle själv inte göra det ens om jag somnade i samma ögonblick som jag släckte lampan. Jag (och du) skulle börja sträva efter annat och därigenom finna mening. För målsnöret, våra drömmars mål, går inte att formulera. Var glad för det!