Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-18 18:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/offentlighetsprincipen-ar-en-av-demokratins-grundpelare/

DN Åsikt

DN Åsikt. Offentlighetsprincipen är en av demokratins grundpelare

Genom att medborgarna är tillförsäkrad rättigheten att ta del av öppna offentliga handlingar så bevaras möjlighet till korrekt information och kunskap som är en centrala delar i ett aktivt, öppet och jämlikt samhälle. Den som begränsar offentlighetsprincipen genom okunnigt eller medvetet agerande begränsar demokratin.

Det är onekligen med förundran som man tar del av underliga åsikter kring att begränsa offentlighetsprincipen i dagens samhälle. De argument som framförs är varken solida eller väl genomtänkta utan verkar bottna i en okunskap och likgiltighet för instrumentet.

Genom att medborgarna är tillförsäkrad rättigheten att ta del av öppna offentliga handlingar så bevaras möjlighet till korrekt information och kunskap som är en centrala delar i ett aktivt, öppet och jämlikt samhälle. Under senare tid har vi kunnat ta del av hur vissa prominenta personer i samhället murar, förtiger och är förtegna om viktiga händelser och förhållanden. Dessa har kunnat kartläggas, analyseras och dokumenteras i massmedierna just genom tillgång till öppna offentliga handlingar,

Enligt min åsikt är ett begränsande av offentlighetsprincipen även en begränsning av den sköra och alltid hotade demokratin. Ett öppet, modernt och demokratiskt samhälle kräver en långtgående offentlighetsprincip. Redan under de senaste decenniet har myndigheter hittat på olika åtgärder för att begränsa offentlighetsprincipen med allt från allmänt besvärligt beteende vid utlämnande av handling, låtsad okunnighet om lag och förordning samt en mer eller mindre systematisk dröjande av utlämnande av offentliga handlingar som efterfrågas. Den som begränsar offentlighetsprincipen genom okunnigt eller medvetet agerande begränsar demokratin.