Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/okad-trangsel-gor-att-hastigheten-i-trafiken-minskar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Ökad trängsel gör att hastigheten i trafiken minskar”

Morgonköer på Essingeleden i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det stämmer inte att hastigheten i trafiken generellt ligger över den tillåtna. Dessutom bidrar ökad trängsel till att farten går ner, skriver läsaren Rickard Wall.

Rätta artikel

Jonny Taflin efterlyser i en insändare på DN Åsikt fler trafikpoliser som komplement till kameror i jakten på lägre hastigheter i vägtrafiken. Hans text är dock behäftad med flera brister. 

Han skriver: ”Vanlig hastighet i tätt trafikflöde är oftast 10-20 kilometer i timmen högre än vad som är tillåtet”. Enligt Trafikverkets senaste hastighetsundersökning (2016) var den genomsnittliga färdhastighetent på det statliga vägnätet 78,7 kilometer i timmen (sidna 4) och den genomsnittliga skyltade hastigheten 82,7 kilometer i timmen (sidan 33). Uppmätt hastighet är alltså lägre än tillåten.

Taflin fortsätter: ”Uppskattningar finns att minskningen av koldioxidutsläpp kan minskas med cirka 700.000 ton koldioxidutsläpp per år om trafiken anpassas till lagenlig hastighet”. Detta är en tio år gammal skattning.

I dag är biltrafiken renare. Aktuell siffra är 310.000 ton per år, en siffra som ännu inte publicerats, men kan bekräftas av Trafikverket.

Taflin skriver vidare: ”Utredningar visar att hög hastighet dödar och att cirka 100 liv om året kan sparas om året om farten sänks från exempelvis 110 till 100 kilometer i timmen”. Taflin ger ingen referens, men jag är rätt säker på att även detta är gamla siffror – från tidigare under 2000-talet när det omkom fler än 500 människor om året i trafiken. I dag handlar det om cirka 300. Då blir minskningspotentialen lägre.

Avslutningsvis bortser Taflin från nedsidan av lägre väghastigheter, nämligen den lägre framkomligheten – resorna tar längre tid. Det är också en kostnad som jag själv lyft under Transporforum.