Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 14:43 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/okristligt-av-ebba-busch-thor-att-lita-pa-stod-av-sd/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Okristligt av Ebba Busch Thor att lita på stöd av SD”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på presskonferens i riksdagen den 2 oktober.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på presskonferens i riksdagen den 2 oktober. Foto: Patrik C Österberg

KD-ledaren Ebba Busch Thor agerar okristligt. Åtta år efter att sverigedemokratiska ledamöter rest sig upp ur kyrkbänkarna i protest mot biskop Eva Brunnes ord om människors lika värde är hon beredd att bilda regering med stöd av SD, skriver läsaren Viktor Håkansson.

Är 144 fler än 143? Somliga skulle hävda det. Ändå är Alliansen i allmänhet, och moderatledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor i synnerhet, fast beslutna om att en blå regering som röstats fram. Bortser man från den osunda blockpolitiken är det sant att Sverige har röstat fram en blå regering, dock med inslag av brunt.

Om Alliansen bildar regering med stöd av SD skulle det innebära 205 mandat gentemot 144, och 205 är fler än 144, det kan vi alla röka fredspipa på. Men C-ledaren Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund lovade att inte bilda regering om det innebar stöd av SD vilket ohämmat leder oss in på vallöften – hur viktiga är de egentligen? Väldigt viktiga om vi frågar kollegorna Kristersson och Busch Thor, som tycker att vallöften ska infrias även om du förlorar valet.

Har du lovat dina väljare (som är i minoritet) att statsminister Stefan Löfven (S) ska bort, ja, då ska han bort, kosta vad det kosta vill. Att Kristersson på House of Cards-manér skulle gå över både ett och två lik för att bli statsminister syns i hans blå och relativt maktkåta ögon.

Men hur är det med Ebba Busch Thor? I samband med riksdagens öppnade 2010 höll biskop Eva Brunne en gudstjänst. Hon pratade om människors lika värde och att rasism inte är värdigt en demokrati som vår. Detta fick Sverigedemokraterns ledamöter, däribland Jimmie Åkesson, att resa sig upp och lämna kyrkan i protest. 

I dag, åtta år senare, är den kristna partiledaren Busch Thor beredd att bilda en regering med samma personer som lämnade kyrkan, kanske för att hon inte tror på demokratins röst längre och därmed tycker att det finns plast för rasismen.

År 1527 drev det svenskaste vi någonsin haft, Gustav Vasa, igenom att kyrkans egendom skulle överlåtas till staten. Sedermera blev Sverige officiellt kristna protestanter med Vasa som överhuvud för Svenska kyrkan i stället för påven i Rom som det varit tidigare. 

Alla vet att Gustav Vasa reformerade Sverige och utnyttjade religionen för att få mer makt och kapital. Ebba Busch Thor känns inte som en person som missade historielektionerna, och det är rimligt att anta att hon känner till Sveriges religiösa bakgrund.

Var Gustav Vasas agerande kristet? Nej, och det är inte Ebba Busch Thors heller, särskilt inte som hon gör anspråk på makten tillsammans med rasister som ringaktar kyrkan och kristna värderingar. Dock är det väldigt, väldigt svenskt. Precis som SD vill ha det.

Jag är en av dem som hävdar att 144 är mer än 143 och att det faktiskt inte finns plats för rasism i vår demokrati. Kristersson får lägga sina ambitioner åt sidan tills han vunnit ett val och Busch Thor behöver fråga sig vad hon egentligen står för och om makten är värd att konvertera till rasist för.

Som partiobunden ”vänsterextremist” hoppas jag att det blåbruna regeringsbildandet med Kristersson och Busch Thor som galjonsfigurer, sjunker som regalskeppet Vasa – för demokratins och allas lika värde skull.

DN Åsikt 12 oktober 2018 kl 15

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.