Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 14:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/okunskap-leder-till-felaktiga-slutsatser/

DN Åsikt

DN Åsikt. Okunskap leder till felaktiga slutsatser

Det är oroväckande att personer inom vårdprofessionerna yttrar sig utan någon sakkunskap. Eventuella politiska eller vårdideologiska drivkrafter borde framgå. BB Sophia har varit en förebild på flera plan.

Rätta artikel

Annika Lopez, gynekolog i öppenvården i Norrtälje och utan aktuell förlossningserfarenhet, och Elisabeth Carlsund Höjwall, pensionerad barnmorska och utredare av statlig verksamhet, har skrivit mycket kritiska inlägg om BB Sophia på DN Åsikt.

Det är ganska anmärkningsvärt hur två personer inom professionen bägge utan aktuell erfarenhet av förlossningsvård kan uttala sig så tvärsäkert och felaktigt om en verksamhet, som de aldrig besökt och än mindre satt sig in i! Tyvärr är de inte ensamma om detta, det har under en längre tid från vissa personer inom förlossningsprofessionerna, vilka inte satt sig in i verksamheten, framförts felaktig så kallad ”faktainformation” om BB Sophia.

Jag nöjer mig med att här bemöta de rena felaktigheterna. Annika Lopez skriver redan i rubriken att BB Sophia skulle vara en förlossningsenhet enbart för friska, något som hon återkommer till flera gånger i sin text – och att detta sticker i hennes ögon. Om hon hade besökt BB Sophia en enda gång, hon blev inbjuden redan i december 2013 innan verksamheten startat och hon redan då uttalat sig negativt, så hade hon insett att verksamheten i motsats till vissa andra förlossningsenheter hade full kapacitet att ta hand om alla gravida från graviditetsvecka 32 med undantag av kvinnor med mycket komplicerade graviditeter i behov av högspecialiserad vård på Karolinska Universitetssjukhuset.

Vårdvalet har inte givit vårdgivaren möjligheter att begränsa sitt åtagande. Det var landstinget som begränsade uppdraget under det första verksamhetsåret i väntan på erfarenhet från verksamheten. BB Sophia hade dessutom som uttalat mål, att ta emot läkare under specialistutbildning såväl inom förlossning som inom neonatologi och anestesi. Vad gäller denna del krävdes dock en samverkan med till exempel Karolinska eftersom läkarnas specialistutbildning är bredare än bara förlossnings- och neonatalvård. Den korta verksamhetstiden gav dock aldrig möjligheter att utveckla denna samverkan.

Däremot har BB Sophia både deltagit i barnmorskeutbildningen och en nystartad uppdragsutbildning för neonatalsjuksköterskor i Stockholms län. I det sista stycket visar Annika Lopez att hon inte förstår de behov som finns hos många gravida. Det är behov av kontinuitet och delaktighet som skapar trygghet hos kvinnan. Den medicinska säkerheten i en akut verksamhet som förlossnings- och neonatalvård är en självklarhet i vårt samhälle och BB Sophia visade att dessa mål kan uppfyllas samtidigt.

Elisabeth Carlsund Höjwall hänvisar till egna erfarenheter för 38 år sedan. Hon slår in öppna dörrar, då hon tror att BB Sophia inte skulle haft kompetens och bemanning för att ta hand om ett akut kejsarsnitt! Att BB Sophia skulle peka ut mamman själv som ensam expert på en otillräckligt utrustad klinik är häpnadsväckande okunnigt. Att hon sedan dessutom gör sig till talesperson i ett tragiskt fall utan någon koppling till BB Sophias akutkapacitet visar enbart att hon är oinsatt och visar på bristande omdöme.

BB Sophia har bidragit till att visa betydelsen av, utöver hög medicinsk kompetens och säkerhet, ett tydligt och uttalat fokus på kontinuitet och delaktighet för blivande och nyblivna föräldrar i förlossnings– och neonatalvård med samvård av mor och barn. Detta har uppskattats i mycket hög grad av de nyblivna föräldrarna samt av samtliga medarbetare.

BB Sophia hade vid uppsägningen av avtalet den 15 februari för avsikt att bedriva full verksamhet till 15 augusti, men landstinget ville ha en stängning redan nu i maj. Resultaten av detta visar sig redan efter en dryg vecka i form av ökande hänvisningar, inte bara inom, utan även utanför länet. Att detta medför oro hos de födande och deras familjer samt större risk för komplikationer i samband med långa transporter av både gravida och deras barn är tyvärr en sanning. Det är kanske detta som borde debatteras istället.