Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/olagligt-att-grisar-inte-far-vara-ute-och-boka/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Olagligt att grisar inte får vara ute och böka”

Foto: Michael Probst/TT

I grisars naturliga beteende ägnas omkring halva dagen till att böka och beta. Utan utevistelse kan grisar inte bete sig naturligt som djurskyddslagen kräver, skriver läsaren Daniella Hellgren.

Rätta artikel

Ur djurskyddslagen: ”djur ska hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att deras välfärd främjas, att de kan utföra sådana beteenden som de är starkt motiverade för och som är viktiga för deras välbefinnande (naturligt beteende) och att beteendestörningar förebyggs”.

I grisars naturliga beteende ägnas omkring 50 procent av dagen till födosök, genom att böka och beta. Grisarna i köttindustrin får bara mat två till tre gånger om dagen som de äter upp snabbt och därefter har de inget att sysselsätta sig med. Detta leder till beteendestörningar som svansbitning.

Suggans naturliga beteende när hon ska föda är att söka sig till enskildhet och bygga ett bo där hon föder smågrisarna. Suggan samlar ihop material som grenar, löv, mossa och gräs.

Instängd i grisningsboxen kan suggan inte leta efter en bra plats att föda sina ungar. Utrymmet är begränsat och bara i bästa fall finns där halm eller annat strö som hon kan använda som bobyggnadsmaterial, men något bo i egentlig mening kan hon inte bygga. Detta leder det till frustration då hon hindras att utföra beteendet.

Krav är den enda certifieringen som kräver att grisar ska kunna gå ute året om så att de ska kunna böka. Suggor ska kunna bygga bo och när det är varmt ute ska grisarna ha tillgång till gyttjebad. 

Utan utevistelse kan grisar inte utföra sina naturliga beteenden. Detta är ett problem i hela landet då andelen Krav-certifierade gårdar är så pass få. Alla grisbönder måste följa djurskyddslagen genom att ge grisarna tillgång till utevistelse – annars kan de lägga ner sina olagliga djurfabriker.