Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 23:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/olika-klasser-ser-olika-verkligheter/

DN Åsikt

DN Åsikt. Olika klasser ser olika verkligheter

Det är väldigt lätta att uttrycka förvåning om andras bild av Sverige när man själv tillhör ett högra samhällsskikt och varken bor eller beblandar sig med mindre priviligierade grupper i samhället.

Rätta artikel

Jag skulle gärna vilja veta hur ofta Eva Eriksson vistas på de många problemorter som finns i Sverige. Det är väldigt lätt att bo i ett priviligierat område och inte känna några problem när man ska gå ut och ta en kaffe latte sent på kvällen. Om jag får sia, så tror jag inte att Eva Eriksson bor i Rinkeby. Inte heller tror jag att hon dricker sin Café au lait i ett pittoreskt fik i Rosengårds centrum. Faktum är att skribenten skrev sitt inlägg från Australien – ett resmål som är relativt dyrt och visar att hon inte tillhör, ska vi säga, en mindre priviligierad grupp människor i Sverige.

Det florerar en rad reportage, både utländska och inhemska som handlar om Sveriges problemorter. Den källkritiske med ett visst ”bias” kan alltid visa på hål i reportagen och vifta bort de påstådda problemen som propaganda för nationalism, racism etc. Men det som kvarstår är alla intervjuerna med ”riktiga människor” i dessa program som bor på problemorter. De människor som berättar att de känner sig hotade i sin vardag.

Jag utmanar Eva Eriksson att under tre månader byta bostad med en valfri person, från ett utav dessa reportage och se om hennes åsikt förändras. Eller varför sluta där? Varför inte flytta till en problemort? Om inte annat så blir det ju mindre homogent där och du blir en förebild för alla oss andra.