Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 19:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/om-en-kommun-erbjuder-yoga-bor-den-ocksa-forbjudas/

DN Åsikt

DN Åsikt. Om en kommun enbart erbjuder yoga bör den också förbjudas

Det är viktigt att skolor och allmän verksamhet opartiskt ger människor möjligheten att ta del av olika trosuppfattningar och kulturer. Om en kommun enbart erbjuder yoga så bör den också förbjudas.

Yoga är ett exempel på en tradition. Kristendom och islam har andra traditioner. Om yoga förekommer i kommunal verksamhet utesluter det inte att andra religioners och andra trosuppfattningars traditioner och kulturer presenteras och förekommer i kommunal verksamhet.

Det är viktigt att skolverksamhet, som finansieras med skattemedel, ger människor opartisk information om många olika trosuppfattningar, livsåskådningar och sätt att tänka, så att varje elev fritt ges möjlighet att bilda sig en uppfattning.

Ett problem med friskolor som bekänner sig till enbart en viss trosuppfattning är att eleverna inte i samma utsträckning får ta del av andra trosuppfattningar, livsåskådningar och sätt att tänka, på ett opartiskt sätt. I stället finns det en risk att till exempel kristendom eller islam presenteras som "den enda sanningen". Därför bör inte allmänna skattemedel användas för friskolor som representerar enbart en viss trosuppfattning. Det spelar ingen roll om det är en kristen, islamsk eller humanisternas  friskola.

Om en kommun enbart erbjuder yoga som en del av en hinduistisk världsbild bör den också förbjudas, eller åtminstone förtjänar den inte våra skattemedel. Däremot är det inget som hindrar kommuner att erbjuda människor att ta del av olika religioners traditioner och kulturer, inklusive yoga.

Man kan också mycket väl utöva yoga och samtidigt vara kristen. Jag rekommenderar dig att åtminstone att prova. Först därefter kan du bilda dig din egen uppfattning.