Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/omanskligt-att-min-fru-tvingas-lamna-vart-ammande-barn/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Omänskligt att min fru tvingas lämna vårt ammande barn”

Foto: Horst Ossinger/TT

Vår dotter Evelyn är bara fyra månader. Ändå måste min fru lämna henne och mig för att göra en ny ansökan om att få flytta till Sverige. Migrationsverket anser att Evelyn kan klara sig med en förälder, skriver läsaren Morgan Holmström.

Rätta artikel

Vår dotter Evelyn är i dag fyra månader gammal. Hennes mamma ska skickas ur landet för att hon födde Evelyn i Sverige.

Jag är företagare och min fru är lärare från Brasilien. Vi träffades när jag jobbade i Brasilien 2009, gifte oss 2015 och min fru ansökte om att få flytta till mig 2016. 

De svenska myndigheterna ville då se hur jag kunde försörja henne. Eftersom jag har eget företag och Migrationsverket inte förstod vår ekonomi fick vi avslag i februari 2018, vilket vi överklagade till Migrationsdomstolen som gav oss rätt rörande ekonomin. 

Under denna process kom min fru till Sverige på turistvisum för att föda Evelyn, vilket vi också informerat Migrationsverket om.

Vi fick avslag, trots att vi klarat alla krav, bara för att min fru var i Sverige. Avslaget kom när min fru precis fött Evelyn som inte hunnit vaccineras och som behöver ammas. Nu måste min fru lämna Sverige för att göra en ny ansökan.

I Sverige blir barnkonventionen lag nästa år och vi har redan i dag skrivit på för att alltid tänka på barnets bästa. Men Migrationsverkets svar var att Evelyn kan klara sig med en förälder.

Kan det vara i barnets bästa att vara utan mamma och amning?

Sverige är känt för mänskliga rättigheter och humanitära hjälp i hela världen, men när en svensk dotter blir utan mamma då finns inte barnkonventionen längre.

Evelyn är fyra månader gammal och blir snart utan sin mamma. Är detta det Sverige vi byggt upp och betalat skatt för?