Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 15:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/omdomeslost-visa-malning-av-pettersson-i-svt/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Omdömeslöst visa målning av Pettersson i SVT”

Konstnären Markus Andersson påstods i samband med en utställning på Moderna museet 2006 ha plagierat ett fotografi på Christer Pettersson, taget av Jonas Lemberg.

INSÄNDARE. Det är omdömeslöst av Sveriges Television att låta en målning av Christer Pettersson synas i ett underhållningsprogram. Även om han friades i hovrätten från att ha mördat Olof Palme är det oerhört provocerande för många tittare, skriver Peter Kleen.

Det i övrigt utmärkta programmet ”Kontrapunkt” i SVT innehåller tyvärr en skönhetsfläck. I den bakomliggande dekoren skymtar då och då konstnären Markus Anderssons omdebatterade porträtt av Christer Pettersson.

I det tredje avsnittet låg porträttet kvar i nära två minuter i slutet av programmet och var så pass framträdande att man skulle ha kunnat tro att han nästan utgjorde den fjärde medlemmen i det förlorande laget.

För ett inte obetydligt antal svenskar som liksom jag anser att Pettersson högst sannolikt var den som mördade Olof Palme är detta oerhört provocerande och oförklarligt i ett underhållningsprogram.

Man kan lätt föreställa sig den folkstorm som skulle utbryta om man i ett motsvarande norskt underhållningsprogram vid upprepade tillfällen skulle visa en målning föreställande Anders Behring Breivik.  

Det är naturligtvis inget fel att uppmärksamma konst som kan provocera och väcka debatt. Vad det här handlar om är dock inte vad som är bra eller dålig konst utan om att de programansvariga för Kontrapunkt visat på dåligt omdöme och bristande respekt.