Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 07:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/omojliga-regler-for-att-starta-bed-and-breakfast/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Omöjliga regler för att starta bed and breakfast”

Man måste dessutom lägga massor med timmar på att göra varenda matbit spårbar, skriver Åke Olsson.
Man måste dessutom lägga massor med timmar på att göra varenda matbit spårbar, skriver Åke Olsson. Foto: Karl Henrik Edlund/TT

Det känns som om stat och kommun aktivt motarbetar privata initiativ som rumsuthyrning i form av ”Bed and breakfast”. Det är trist eftersom många som vill göra en insats för en levande landsbygd till sist ger upp, skriver landsbygdsbon Åke Olsson.

Jag bor i en liten by på landet med vacker natur där en å ringlar sig efter utkanten på byn. Hit kommer en hel del turister. Man ser många tyska, franska, danska och holländska registreringsskyltar längs byvägen.

Vi har en god vän och  granne som bor ensam i ett trivsamt hus mitt i byn. Grannen har gott om plats. Huset är charmigt och ligger bra till.

Vår granne har kommit på den goda idén att starta ett litet bed and breakfast för att ge fler övernattningsmöjligheter för de turister som kommer hit och kanske få ett litet tillskott i kassan dessutom.

Det är klart att man måste sköta bokföring och ha ordning på kvitton och information. Och att man måste anmäla verksamheten – det är inte så konstigt. 

Men sedan brakar det loss i krångel-Sverige:

Eventuella övernattande får inte dricka det vatten som finns i kranen (trots att det testats med bra resultat när huset renoverades för ett par år sedan).

En massa saker måste plötsligt införskaffas dubbelt: man måste ha separat kylskåp för gästerna liksom ytterligare en diskmaskin – om man inte ökar sopberget genom att ha engångsgrejor för allt. Man måste också bygga ett separat badrum för (i detta fall de två) gästerna.

Man måste dessutom lägga massor med timmar på att göra varenda matbit spårbar.

Det är helt enkelt en oerhörd massa detaljer som ska dokumenteras och rapporteras in i minsta molekyl.

Och vad som skulle hända om någon smakade på frukt i trädgården törs jag inte tänka på.

Hela tiden läggs det på nya krav – så till den grad att det till sist känns som att ett enstaka rum som hyrs ut ska ha lika mycket administration och regler som ett storhotell.

Varför måste det vara så här? Hur är det i andra EU-länder? Det känns som om stat och kommun aktivt motarbetar alla sådana här initiativ. Det är trist eftersom många som vill göra en insats för en levande landsbygd till sist tackar för sig och ger upp. Och så kan vi inte ha det!

DN Åsikt 13 september 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.