Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-17 18:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/omojligt-att-overklaga-beslut-om-vem-som-ar-same/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Omöjligt att överklaga beslut om vem som är same”

Sametingsledamöter under en session i Östersund förra året.
Sametingsledamöter under en session i Östersund förra året. Foto: Robert Henriksson/TT

Något samiskt valprövningsorgan existerar inte. Innan detta skapats blir det omöjligt att överklaga beslut i sametingets valnämnd om vem som ska betraktas som same, något man i dag kan göra till länsstyrelsen, skriver sametingsersättaren Ronny Svarto.

Rätta artikel

Något nordiskt samiskt valprövningsorgan, som Lars Miguel Utse hänvisar till i sitt svar på min insändare, finns ännu inte. I ett tilläggsförslag till §51 i plenumhandlingarna ber sametinget regeringen ”att särskilt överväga inrättandet av ett gemensamt nordiskt samiskt valprövnings- och valövervakningsorgan”.

Innan detta skett är det omöjligt att överklaga sametingets valnämnds beslut om förslagen till ändringar som finns i promemorian, som i dagarna går in till regeringen, går igenom.

Påståendet att min motion (M 412) behandlats korrekt ställer jag mig undrande till. När jag frågade sametingets kansli vart den tagit vägen fick jag beskedet att den lämnats till sametingets valnämnd – alltså efter det den blivit enhälligt tillstyrkt av plenum.

Beträffande uppgiften att det skulle varit förbjudit för renskötare att bo i hus ända till 50-talet, vill jag ur boken ”Tusen år i lappmarken” av Tomas Cramer och Lilian Ryd citera:

”I dag sägs ibland i debatten att samer var ´förbjudna att bo i hus”. Något sådant allmänt förbud har dock inte funnits, men väl hinder för renskötare att uppföra hus på kronomark.”

”Regeringen lade 1917 fram en proposition om att förbjuda renskötare att bygga sig fasta bostäder i sina renbetesland, och den antogs av första kammaren men röstades ner i andra kammaren.”

”En kompromiss blev att länsstyrelserna kunde ge tillstånd till husbygge, men ända till 1943 kunde lokala tjänstemän neka till detta. 1943 ändrades lagtexten så att egnahemslån gällde även för renskötarbostäder (hus).”

Lars Miguel Utsi och jag är åtminstone överens om att staten tidvis har behandlat oss samer illa.

Den mentala nationaldräkten för renägare tycks ha blivit offerkoftan. Börjar den inte skava nu när renägarna utgör en så klart gynnad grupp?