Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 18:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/omorganisationen-borjade-i-helt-fel-ande/

DN Åsikt

DN Åsikt. Omorganisationen började i helt fel ände

Bättre utbildning av poliser samt ett mycket bättre ledarskap kan rädda medborgarnas förtroende.

Som före detta Kriminalinspektör och 18 år inom Stockholmspolisen, kan jag bara hålla med om att den nya polisorganisationen inte fungerar och inte heller kommer att fungera. Man har gjort precis motsatsen till hur en omorganisation måste komma till. Man har börjat på toppen och har önskat att det skall sippra nedåt istället för att börja nerifrån och uppåt så att de berörda hade känt sig delaktiga i besluten. En omorganisation kan aldrig fungera när man gjort detta kardinalfel.

Vad som också är ett stort problem inom polisen i dag, enligt min åsikt, är bristen på ledarskap och bristande utbildning. Allt sedan polisutbildningen förlagts till högskola  har det blivit sämre. Enligt mig beror det på att den praktiska delen har minskat och om man inte förstår att polisyrket är ett praktiskt yrke och inte ett teoretiskt yrke, får man det som man förtjänar. Självklart måste man ha de teoretiska kunskaperna i botten, men om man inte kan omsätta dessa i praktiken, hjälper det inte att man har kunskapen. Den kategori av poliser ute på fältet som har arbetat där i mellan 10-20 år är nästintill obefintlig och de skulle också kunna vara mentorer för de yngre. Detta medför att många yngre (i tjänst) som inte har erfarenheterna inte riktigt vet hur de skall agera i alla givna situationer.

Jag har själv blivit utsatt för brott och de poliser som kom för att bistå mig visste inte hur de skulle agera utan jag fick själv hjälpa till och instruera dem och vilka åtgärder som behövde vidtas. Detta medför också att förtroendet för polisen minskar.

Jag har svårt att se hur det kommer att förändras inom överskådlig framtid, men en nyckel är att de politiker som fattar besluten, måste inse vad polisyrket innebär. Håller med Ola Korsfeldt att man måste tala med före detta poliser och de som arbetar på ”golvet” för att få rätt information som kan göra att rätt beslut fattas. Självklart behövs också bättre ledarskap och individer som verkligen vill ha en förändring och också är kapabla att genomdriva detta.

Att omge sig med ja-sägare har aldrig lett till någon förändring och kommer aldrig att göra det heller.