Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/onodiga-kop-pa-black-friday-kan-leda-till-shoppingmissbruk/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Onödiga köp på Black Friday kan leda till shoppingmissbruk”

Foto: Henrik Isaksson/IBL

Vi lever i en värld som mäter framgång i vad vi äger. Men varaktig lycka kan inte köpas. Börja med att på Black Friday stå emot när den inre rösten vill att du ska handla för att få kickar, skriver terapeuten och ”Lyxfällans” programledare Patrik Wincent.

Rätta artikel

Hur ofta köper du saker på impuls? Hur många kan-vara-bra-att-ha-saker har du där hemma? Hur ofta köper du kläder som du aldrig eller nästan aldrig använder? Handlar du ibland saker bara för att du kan?

För vissa är det en extra kick att kunna köpa något på ”Black Friday” och känna att man gjort ett fynd. Fyndshopparen brukar även vara medveten om vilka säsonger eller veckor som företagen säljer ut olika produkter. De har inte nödvändigtvis någon nytta av produkterna. Känslan att göra ett kap är det primära.

De allra flesta av oss får en kick av att handla nya saker utan att för den skull vara beroende eller missbrukare. Men det finns de som inte kan begränsa sig själva. En studie som genomfördes av tidningen Psychiatry Research 2015 visade att tvångsköpare är vanliga bland kunder i köpcentren, där de utgjorde drygt 13 procent av köparna. 

Efteråt kommer ångesten. Och det är inte bara stora och dyra inköp som kan ge ångest. Många shoppingmissbrukare är lika benägna att känna skam för billiga fynd. Om någon utomstående kritiserar dem är de ofta bra på att hitta argument för att rationalisera sitt beteende.

Tvångsmässiga beteenden ska dock inte förväxlas med impulsköp. Upp till drygt 60 procent av alla inköp på varuhus är impulsiva, enligt den nationella amerikanska byrån Economic Research. Ungefär en tredjedel av konsumenterna erkänner på förfrågan att man har köpt något på impuls. Man handlar så att säga på gående fot, när man går igenom butiken eller när blicken fastnar för något på nätet. 

Håller du inte tillbaka impulsen att öppna plånboken kan du faktiskt riskera att bli beroende. Och det är svårt att motstå den där kicken, som de flesta av oss upplever när vi handlar något vi vill eller tror oss vilja ha.

Bara under de senaste 20 åren har svenskarnas klädkonsumtion ökat med 68 procent. Vi köper till exempel årligen i snitt 13 kilo kläder, samtidigt som vi slänger hela åtta kilo textil i soporna. När man undersökt vårt textilavfall har man kunnat konstatera att 60 procent är felfria plagg och annat som skulle kunna återanvändas.

Forskning bekräftar vad psykologen Paul Wachtel redan 1983 skrev i sin bok ”The Poverty of Affluence”: ”Ju mer benägen du är att tro att lyckan kommer från materiell rikedom, desto mer sannolikt är det att du kommer att bli deprimerad, ängslig och orolig”.

Vi lever i en materialistisk, kommersiell värld som mäter framgång i hur mycket vi äger. 

Hur ska vi då hantera att samhället uppmuntrar oss att spendera mer än vad vi tjänar och gör att vi måste arbeta mer bara för att spendera ännu mer? Hur ska vi återfå kontroll och balans och hitta tid att njuta av det som verkligen betyder något för oss? Hur kan vi fylla tomrummet inom oss och bli starka och lyckliga utan behöva ha en massa saker omkring oss?

Börja med att stå emot rösten som säger: ”Jag kommer att bli lycklig om jag bara...” eller ”När jag blir...”. 

Varaktig lycka kan inte köpas eller hittas någon annanstans än inom dig själv. Den goda nyheten är att vi alla kan bli lyckligare när vi förstår att det inte handlar om saker eller yttre omständigheter – utan om vårt beteende och vår inställning till livet.