Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/oppna-akuten-pa-gamla-karolinska-for-att-klara-krisen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Öppna akuten på gamla Karolinska för att klara krisen”

Akutmottagningen på Gamla Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: Anders Wiklund/TT

Planerade utbyggnader av akutmottagningarna på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset räcker inte. Den gamla akutmottagningen på Karolinska borde öppnas igen för att klara den stora befolkningsökningen i Stockholm, skriver SD-politikerna Gabriel Kroon och Helén Schoultz. 

Rätta artikel

Att tvingas uppsöka en akutmottagning är av naturliga skäl ofta en omskakande och traumatisk upplevelse, oavsett om man själv är patient eller anhörig till en när och kär person i behov av akut och viktig vård. Om sedan upplevelsen på akutmottagningen förknippas med en kaotisk plats, med smärta och lidande överallt från väntrum via undersökningsrum till korridoren, är det svårt att finna den nödvändiga känslan av trygghet – när man behöver den som mest.

Sedan länge har sjukvårdspolitikens signum varit att agera på uppmärksammade kriser. Oavsett om det handlar om väntetider på vårdcentralen, akutmottagningen eller barnpsykiatrin har reaktionen från politiskt håll kommit när medierna rapporterar.

Att ta höjd för de konsekvenser som en snabb och stor befolkningsutveckling innebär har inte fungerat. Först när akutmottagningarna är överfulla, först när vårdplatserna inte räcker till, först när personalen flyr arbetsplatserna i sjukvården reagerar ansvariga politiker.

I en insändare Dagens Nyheter den 8 mars beskriver patienten Roland Franzén från Täby sina upplevelser på akutmottagningen vid Danderyds sjukhus. Franzén hyllar personalens slit, och han kritiserar med rätta politikerna för att inte ha fattat rätt beslut i rätt tid.

Hade det handlat om en patients upplevelse vid ett enstaka tillfälle hade man kanske kunnat bortförklara bilden av hur akutsjukvården ser ut och fungerar. Men tyvärr är han inte ensam.

Trycket på akutmottagningarna är hårt. Belastningen blev inte mindre när man styrde om flödet av akuta patienter från Nya Karolinska till Södersjukhusets akutmottagning, på akutmottagningarna vid Karolinska i Huddinge och i Södertälje där köerna nu också blivit långa. Även på Sankt Görans sjukhus har en tidigare väl fungerade verksamhet drabbats av effekterna av Nya Karolinskas förändrade arbete runt akutsjukvård.

Akutmottagningarna i Stockholm har i dag några av landets längsta köer. Väntetiderna ökar snabbt. Som en reaktion på dessa långvariga problem byggs nya och större akutmottagningar vid Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. Även akutmottagningen på Sankt Göran har byggts ut.

Problemet är att utbyggnaden är en reaktion på de problem som funnits länge. När de nya akutmottagningarna på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus invigs om något år kommer de redan från början att vara otillräckliga.

Vi sverigedemokrater vill skyndsamt utreda möjligheterna att använda även ”gamla” Karolinska sjukhuset för den verksamhet som sjukhuset byggdes för. Det kommer att krävas omfattande renoveringar, betydande rekryteringar och politiskt mod för att agera för ha en akutsjukvård i huvudstaden som räcker till.