Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 08:24 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/oppna-biblioteken-i-stockholm-for-drift-i-privat-regi/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Öppna biblioteken i Stockholm för drift i privat regi”

Foto: Roger Turesson

Stockholms stad borde följa Nacka kommuns exempel och börja upphandla biblioteken – för ökad kvalitet och innovation inom biblioteksvärlden, skriver moderatpolitikerna Magdalena Schrödwer och Oliver Rykatin. 

Bibliotekarien Li Malm uppmärksammar i sin insändare uttalandet av Jonas Noddebo (C) om att ”överlåta Stockholms stadsbibliotek i privat drift”. Hon menar att detta i förlängningen urholkar demokratin och kan bli ett hot mot Sverige som kunskapsnation.

Det är helt felaktiga tolkningar som tyder på okunskap vad en upphandling av biblioteks verksamhet innebär. I Nacka har kommunen haft privata bibliotek i över tio år och betygen har aldrig varit högre.

Valdeltagandet har inte heller aldrig varit högre. Fler kommuner borde följa Nackas exempel och låta andra aktörer vara med och utveckla biblioteken. 

Det är olyckligt att Jonas Noddebo fick dra tillbaka sitt uttalande. Biblioteken är i behov av förnyelse och innovation, och är vi övertygade att alternativa aktörer har en avgörande roll. 

Det borde ligga i allas intresse att böcker läses av fler, snarare vem som driver biblioteken. 

Att påstå att de privata alternativen inte skulle uppfylla sina demokratiuppdrag är helt obefogat. De har precis samma regelverk att förhålla sig till som de kommunala. 

Samma farhågor fanns när fristående aktörer klev in i skolvärlden också. I dag är det ingen som tror att till exempel Internationella Engelska skolan skulle bedriva en obalanserad undervisning.

Man får ställa sig frågan vad som är viktigast: kvalitet och innovation eller vem som driver biblioteken? För oss är svaret enkelt: kvaliteten och innovation.

Stockholm bör följa Nackas exempel och börja upphandla biblioteken – för ökad kvalitet och innovation inom biblioteksvärlden.

DN Åsikt 6 november 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.