Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 12:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/orattvis-bild-av-unga-i-brandbergen/

Insändare

Insändare. ”Orättvis bild av unga i Brandbergen”

Kristdemokraternas europaparlamentariker Sara Skyttedal växte upp i Brandbergen. Bilden togs när hon var på besök 2016.
Kristdemokraternas europaparlamentariker Sara Skyttedal växte upp i Brandbergen. Bilden togs när hon var på besök 2016. Foto: Lotta Härdelin

INSÄNDARE. De flesta som bor i ett socialt utsatt område som Brandbergen är skötsamma. Många nyanlända gör att skolor får ett oförtjänt dåligt rykte för att ha ett lågt betygssnitt, skriver 20 högstadieelever.

Vi är en niondeklass i Brandbergsskolan där de flesta eleverna bor i Brandbergen. I vår skola har de flesta elever invandrarbakgrund.

Skolan har haft ett dåligt rykte under många år. Felaktig information och dåliga rykten sprids i medier och folk utanför skolan pratar negativt om vår skola.

I sökningar vi har gjort på internet om Brandbergen har det inte dykt upp något positivt. Det enda vi får läsa om är överfall, slagsmål, droger och mord.

Brandbergen finns med på polisens lista över de mest utsatta områdena i Stockholms län. Men bara för att det finns kriminalitet utanför skolan betyder det inte att eleverna i Brandbergsskolan är kriminella eller på något sätt sämre än andra.

Brandbergsskolan tar emot flest nyanlända elever av alla skolor i Haninge kommun, vilket leder till att resultaten blir missvisande eftersom meritvärdet omfattar allas betyg, även de som inte varit i Sverige så länge och därför ännu inte når målen. Det är bland annat på grund av detta som det på pappret ser ut som om vi vore en sämre skola än andra.

Vi som är unga i Brandbergen är precis som unga i någon annan del av Sverige. Vi har vänner, familj, erfarenheter och såklart även problem. Men vem är felfri? Svaret är: ingen. Vi är vanliga ungdomar i Brandbergen som kämpar hårt i skolan och för vår framtid.

I Brandbergen finns det självklart också en del som inte följer lagarna och förändrar sitt liv negativt genom dåliga val. Dessa val leder till dåliga rykten om förorten och det reflekteras tillslut i medierna så att alla tror att alla i Brandbergen är kriminella, när problemet egentligen berör ett fåtal kriminella personer som begått brotten.

Just nu är det mycket fokus på kriminalitet, droger och gängskjutningar i medierna. Förorterna målas upp som ställen man inte kan vistas på utan att råka illa ut.

Många skolor ute i förorterna beskrivs som skolor där undervisning har mindre utrymme och slagsmål och kaos ett större utrymme. Hur kommer det sig att man inte väljer att åka ut i förorterna för att träffa dessa ungdomar så att de kan få göra sina röster hörda och även få visa upp sina skolor?

Vi uppmanar alla som har åsikter om vår skola eller liknande skolor att komma och besöka oss. Väljer man att inte göra det, men att skriva negativt om våra skolor, har man inte skött sin källgranskning korrekt.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt