Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 16:54 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/orattvist-att-straffa-foraldrar-nar-barn-inte-vill-ga-till-skolan/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Orättvist att straffa föräldrar när barn inte vill gå till skolan”

Klassrum i Rålambshovsskolan i Stockholm.
Klassrum i Rålambshovsskolan i Stockholm. Other: Hossein Salmanzadeh/TT

Det är orättvist att föräldrar kan straffas om deras barn inte vill gå i skolan. Det känns som att stångas mot en vägg, skriver föräldern Marie Bergström.

Ännu en dag har gått,  ännu en dag med bråk om att skolan är ett måste, ännu en dag där barnet "klagar" på ont i magen och huvudet.

Som förälder vill man bara sitt barn väl. Man vill att barnet ska få må bra och få en bra skolgång.

Ibland passar inte barnets väl ihop med skolgång.

Barn efter barn far illa i skolan. Större klasser, färre resurser. Lärare efter lärare byts av, de orkar inte, eller söker sig till skolor med mindre klasser eller skolor med hög personaltäthet.

Vårt barn far illa – ett bland många.

Vi har bråkat, tiggt och bett för att skolan ska se vårt barn och hur det far illa. Barnet gör sitt bästa, men får inte hjälp där det behövs eller utmaningar. I stället för utmaningar får barnet hjälpa andra. 

Vårt barn far illa av alla dessa lärarbyten och avsaknad av förståelse. Mest av allt verkar lärarens vilja att finnas där och ta till sig barnet saknas.

En dag tog det stopp. Barnet orkade inte längre. Stressen och oron blev för stor, och hade varit det under alltför lång tid.

Nu är barnet hemma och äter mediciner för att magen ska palla med.  Hur ska vi kunna skicka vårt barn till skolan, en skola som gör vårt barn sjukt?

Får vi inte iväg vårt barn till skolan blir det till sist vi som gör fel. Det är vårt ansvar, fast det är skolan som gjort fel. Det är inte rättvist!

Ännu en kamp där det känns som att stångas mot en vägg. Man samlar skolans personal för att få dem att förstå att de måste få barnet att känna sig välkommet och duktigt och att det utvecklas och lyssnas på. 

Jag är medveten om att vårt barn inte är den enda som sitter i den här sitsen.  Det är otäckt, något måste göras. Vi kan inte ha en framtid av sjukskrivna. Det är inte den framtiden vi behöver.

Vi behöver barn som står stadigt på jorden med en känsla av ”jag kan, jag är bra som jag är och jag är duktig” och som tror på sig själva.

Men vi har lång tid med mycket arbete innan vi hamnar där.

DN Åsikt 22 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.