Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-30 21:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ordet-brukare-ar-en-skam-vart-land/

Insändare

Insändare. Ordet ”brukare” är en skam för vårt land

I de flesta andra länder visar man respekt för de äldre. I vårt land betraktas de som en andra klassens medborgare som man kan kalla "brukare". Det är en skam för vårt land och våra styrande politiker som "värnar" om de äldre strax före ett val.

Jag har tidigare försökt uppmärksamma den åldersdiskriminering som äldre utsätts för i vårt land, dock utan gensvar. Nu hoppas jag att Karin Josefssons artikel i DN 23 januari får den uppmärksamhet och gensvar som den är värd.

Jag skrev en artikel i DN den 17 oktober 2017 om motionsdans, som är den bästa motion som äldre kan utöva enligt flera stora vetenskapliga undersökningar. Denna motionsform blir nu blir beskattad, medan till exempel golf och ridsport ska bli skattesubventionerad eftersom dessa räknas som motion. Det är ett typiskt exempel på hur man diskriminerar äldre människors behov av den motionsform som passar denna åldersgrupp bäst.

En hög ålder medför ofta att man drabbas av stelhet i muskulaturen och sämre rörelseförmåga, medan man mentalt inte behöver bli handikappad, vilket många yngre tycks tro. Jag minns en gång en yngre dam sa till mig: ”Jaså du har dator, det trodde jag inte ni äldre hade”.

Jag svarade henne: ”Jag hade dator innan du var född!”

I de flesta andra länder visar man respekt för de äldre. I vårt land betraktas de som andra klassens medborgare som man kan kalla "brukare". Det är en skam för vårt land och våra styrande politiker som "värnar" om de äldre strax före ett val. Efter valet glömmer man snabbt denna grupp.