Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Orimlig väntan för att få tillbaka körkort som dragits in

Foto: Bertil Ericson / TT
Foto: Bertil Ericson / TT

Ett indraget körkort av medicinska skäl kan innebära en katastrof för den enskilde. Även om medicinering hjälper kan ett indraget körkort av läkare innebära en väntetid på tre år för att få göra en ny prövning. Det kan inte vara rimligt.

Sedan hösten 2010 är läkare enligt Trafikverket skyldiga att anmäla om en person inte borde få behålla stt körkort av medicinska skäl. Sedan dess har antalet indragna körkort av den anledningen ökat.

Nyligen fick en av mina vänner sitt körkort indraget för att synfältet minskat något. Orsaken till synfältsbegränsningen var ett ökat tryck i ögat som pågått under en längre tid.

Medicinering gör nu att ögontrycket är normalt igen. Min vän är mitt i karriären och behöver inte glasögon.

För mig låter körkortsindragningen som kränkande och frihetsberövande. Om indragningen gällt mig hade jag gått mot en säker depression med den inskränkning av den friheten som körkortsinnehav innebär, att bara kunna ta bilen och åka var som helst när man själv vill. Jag har sett flera tappat stinget när de inte längre får ratta sin kära bil längre.

På frågan när körkortet återlämnas säger vännen att det finns en simulator i Sverige där man kan få testa sig innan man får pröva igen, men att det är en väntetid på tre år. Det kan inte vara rimligt.

Körkort bör vara allas rättighet, lätt att komma över för att underlätta anställning, livspusslet, kommunikationsbehovet och jämställdheten med mera. Dessutom ger körkortet människor glädje och gör att handeln snurrar på.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.