Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/orimligt-att-aterinfora-fastighetsskatten/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Orimligt att återinföra fastighetsskatten”

Foto: Lina Alriksson

INSÄNDARE. Det vore orimligt att återinföra fastighetsskatten. Det kan tvinga människor att sälja den bostad man investerat i för att bo tryggt, skriver villaägaren Ulf Lundberg.

Ekonomer föreslår ofta att man ska återinföra fastighetsskatten. Två argument är vanliga: 

1.  Fastigheter kan inte flytta utomlands, alltså en stabil skattebas. 

2. Det innebär en ekonomisk förmån att bo i en egen bostad, jämfört med att betala hyra.

Det första argumentet är lätt att förstå. Det andra argumentet är svårt för icke-ekonomer att ta till sig. 

Människor i min generation (40-tal), liksom min föräldrageneration, såg investeringen i ett eget hem som en trygghet inför framtiden. Man hade god kontroll över sina utgifter för boendet. Vad gäller fastighetsskatten, baserad på en procentsats av taxeringsvärdet, blir utgifterna i stället oförutsägbara. Här är ett exempel.

1982 köpte min familj ett fritidshus vars taxeringsvärde 2018 hade stigit med över 3000 procent, trots att fastigheten och omgivningarna i stort sett är desamma. Denna ökning är mer än 10 gånger högre än inflationen under samma period (cirka 270 procent).

Det skulle med en fast procentsats i fastighetsskatt ha inneburit att kostnaderna under denna period hade ökat dramatiskt. En fastighetsskatt på 2.000 kronor 1982 skulle ha stigit till över 60.000 kronor 2018.

Man kan tycka att vi gjort en fantastisk ekonomisk vinst genom att investera i denna fastighet, men värdeökningen genererar inga pengar att betala fastighetsskatt med så länge vi behåller huset. Det är bara vid en försäljning som vi får tillgång till värdestegringen, som då beskattas som reavinst.

Det är svårt som icke-ekonom att förstå varför man ska betala skatt bara för att man äger den bostad man bor i. Utgifterna för fastighetsskatten kan som i exemplet ovan öka okontrollerat och tvinga människor att sälja den bostad man investerat i för att bo tryggt.