Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 22:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/orimligt-att-skattepengar-gar-till-aldres-lyxboenden/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Orimligt att skattepengar går till äldres lyxboenden”

Peje Emilsson, grundare och styrelseordförande i äldreboendet Silver Life (till höger) inspekterar toaletten på det nya äldreboendet vid före detta Graninge stiftsgård på Värmdö tillsammans med företagets vd Mats Sundbom.
Peje Emilsson, grundare och styrelseordförande i äldreboendet Silver Life (till höger) inspekterar toaletten på det nya äldreboendet vid före detta Graninge stiftsgård på Värmdö tillsammans med företagets vd Mats Sundbom. Bild: Anette Nantell

Företagaren Peje Emilsson är i full färd med är att slita isär vårt samhälle. För att få delta i projektet Silver Life för äldre måste du som pensionär ha minst 20.000 kronor kvar efter skatt. Och huvuddelen av kostnaden står skattebetalarna för, skriver läsaren Per Sundgren.

Rätta artikel

Visst låter det bra. ”Livsboendet du väljer själv”, ”trygghet, service och komfort under det seniora livets alla skeden.” Företaget heter Silver Life. Huvudägare och initiativtagare är Peje Emilsson, som 1999 startade friskolekoncernen Kunskapsskolan. Nu ska också äldrevården stöpas om. 

Silver Life erbjuder ett medlemskap som är svårt att motstå. Du slår dig ner i Silver lounge beställer service eller fika, testar det specialanpassade gymmet, äter rabatterade måltider och när du behöver hjälp att slussas rätt i sjukvården finns en särskild vårdlots för dig. Allt ingår i medlemskapet som bara kostar 500 kronor om året. 

Men du måste höra till de pensionärer som har kvar minst 20.000 kronor i månaden efter skatt. De flesta svenska pensionärer har inte 20.000 kronor före skatt. Den genomsnittliga totala pensionen var 2016 före skatt 17.400 kronor.

Dessa boenden blir således extremt segregerade. Det är därför ingen tillfällighet att de planeras i kommuner som Nacka, Täby och Lidingö.

På en direkt fråga till Peje Emilsson i en DN-artikel om inte dessa boenden ökar klasskillnader svarar han att det finns en grupp som inte har råd, men att det är en annan fråga. Är det verkligen en annan fråga? 

Kostnaderna för dessa omsorgsboenden för de mest behövande, de som fått ett kommunalt positivt biståndsbeslut och behöver hjälp dygnet runt, är cirka 75.000 kronor per månad, men huvuddelen av kostnaderna, 60.000 kronor, står vi skattebetalare för. 

Avgiften som betalas av den boende är 15.600 kronor. Detta innebär att det stora flertalet pensionärer, som inte har en chans att komma in på Silver Lifes boenden, får vara med att betala för det fåtal som har råd. 

Vad Peje Emilsson är i färd med är att slita isär vårt samhälle. Den välfärd som har byggt på principen om att vi alla är med och betalar efter förmåga och har rätt till lika tilldelning och lika behandling gäller inte längre. 

Det är hög tid att sätta stopp. Vi skattebetalare ska inte finansiera särlösningar för de rika.