Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/orimligt-att-sverige-ska-byta-tidszon/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Orimligt att Sverige ska byta tidszon”

Big Ben i London. Foto: Tolga Akmen/AFP

Det är orimligt att Sverige skulle byta tidszon om två år och ha sommartid året runt, som vissa föreslår. Vårt geografiska läge talar för att vi ska ligga en timme efter Finland och en timme före Storbritannien, skriver läsaren Lars Olsson.

Rätta artikel

EU-parlamentet har beslutat att den årliga omställningen till sommartid ska upphöra 2021. Det är bra. 

Min poäng är att omröstningen om ständig normaltid eller så kallad sommartid är en bluff. Som om vi helt plötsligt, när den årliga tidsomställningen upphör, famlar runt och inte vet vad klockan ska vara.

EU har sagt att alla länder måste välja? Vad då välja?

Sverige har i hundra år tillhört tidszonen GMT+1, alltså centraleuropeisk normaltid, därför att solen i stort sett hela landet står som högst på himlen en timme före 0-meridianen i England.

Det är orimligt att ens diskutera att byta tidszon. Ingen klok människa skulle inte ens tänkt tanken om inte EU plötsligt ålagt oss att välja tidszon.

Den analoga urtavlan visar 12 högst upp för att solen står högst på himlen då (high noon). Likaså byter vi dygn när solen står lägst under horisonten (midnight).

Varför ens ställa frågan om att ändra på det dvs byta till en tidszon till exempel Finlands – då vi i förhållande till solen måste vakna en timme tidigare – eller Englands och sova en timme längre?