Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Orimligt att vargen får frodas obehindrat

Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund/TT

Det är orimligt att vargen och andra rovdjur får frodas obehindrat. Många landsbygdsbor lever i ständig skräck.

Ännu en gång har Molstabergs säteri utanför Södertälje drabbats hårt av en vargattack mot får. Denna gång kostade vargen livet på ett 50-tal får. Kvar finns chockade och rädda djur, samt förtvivlade ägare som tvingats uppleva detta trauma, inte bara denna gången, utan flera gånger tidigare.

Det är en fruktansvärd händelse för de drabbade djuren och ägarfamiljen, men även för alla andra djurägare som lever i rovdjursområden. Den rädsla och oro många tvingas leva i är inte acceptabel.

Har man en gång hittat ett rovdjursdödat tamdjur, ett djur man förlöst, fött upp och tagit hand om, då vet man hur ångesten känns och den maktlöshet som uppstår när man inser att man inte någonsin kan skydda sina djur fullt ut emot rovdjursattacker.

Vid ovan nämnda tillfälle ringdes länsstyrelsens jourtelefon omgående, men svaret blev ”att det inte finns någon beredskapsjour för rovdjursattacker”.

Är det rimligt att människor skall behöva förlora djur gång på gång, bara för att någon varg påstås ha värdefullt dna? Är det rimligt att inte länsstyrelserna har jourberedskap när sådant här inträffar? Nä, det är klart att det inte är!

Nu pratar jag varg här, men vi har ju andra stora rovdjur i landet. Det som skiljer vargen från de övriga är att vargar helst jagar i flock, det vill säga vissa djur förföljer bytet, andra genskjuter från sidorna. Ensamvarg kan jaga smygandes och sedan med en blixtsnabb rusning fälla bytet. Vargar varierar alltså jaktsätt utifrån rådande situation.

Detta innebär att för mig är vargen det klart farligaste rovdjuret vi har i vårt land, och den skall givetvis också behandlas som en sådan. Därmed inte sagt att andra rovdjur inte gör enorm skada.

Det pågår en kamp emellan vargvärnare, vargmotståndare och även, någonstans mittemellan dessa, olika myndigheter. Det förekommer sabotage mot jägare även under licensjakt, det förekommer hot och handgripligheter, hatkampanjer och förföljelse av hela familjer. Alla har starka åsikter, oavsett sida.

En väninna till mig, som bor i ett vargtätt område i Finland, har nyligen byggt en stor bur på sin altan, där hon kan köra in barnens vagnar, så att de kan få sova sin middagssömn ute i friska luften. Hon vågar inte lämna dem själva ute annars, inte ens några minuter på altanen på grund av de vargar som stryker runt husen där hon bor.

Är det priset vi får betala för att vissa vill låta rovdjursstammarna frodas obehindrat? Krävs det att en människa dödas av en varg i vårt land för att folk ska öppna ögonen och förstå innebörden av dessa rovdjurs kapacitet?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.