Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/orimligt-att-vi-ska-behova-frysa-i-vara-lagenheter/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Orimligt att vi ska behöva frysa i våra lägenheter”

Foto: Anders Wiklund/TT

Det är orimligt att många tvingas fryss i sina lägenheter på grund av att bostadsbolagen håller låga inomhustemperaturer. Det är ett mänskligt grundbehov att ha ett hem där man inte behöver frysa, skriver läsaren Gunilla Skoglund.

Rätta artikel

Stockholmare fryser i dag i sina bostäder och på arbetsplatser. Vi, en grupp som är engagerade i frågan, får många samtal och möter förtvivlade människor som, när de framför klagomål, avfärdas som några som hittar på.

De har fått höra att det handlar om miljön, men anser inte ”att de måste frysa av miljöskäl”. De flesta bostäder och lokaler i dag drivs med miljövänlig fjärrvärme.

Tyvärr är de kommunala vinstdrivande bolagen värst. Man smygkontrollerar via avkännare i lägenheterna att ingen ska ha mer än 20 grader, ofta knappt det. De som fryser och försöker komplettera med värmefläktar eller element straffas – förutom höga elräkningar – med att värmepumparna slår av.

Mörkertalet är stort och många kontaktar oss. Vi är en liten kämpande grupp som försöker komma till rätta med detta, men de instanser vi talat med hänvisar till mätningar. Men mänskliga grundbehov kan inte alltid mätas. 

Vi kräver rimliga levnadsförhållanden i våra hem och på arbetsplatser.

Svenska Bostäder har erbjudits att svara på insändaren, men bostadsföretaget har valt att avstå.