Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 05:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/orimligt-krava-att-alla-ska-bli-vegetarianer/

Insändare

Insändare. ”Orimligt kräva att alla ska bli vegetarianer”

Klimatmanifestation vid det tyska kolkraftverket Jaenschwalde den 30 november.
Klimatmanifestation vid det tyska kolkraftverket Jaenschwalde den 30 november. Foto: John Macdougall

SVAR PÅ INSÄNDARE. Jag oroas också av klimatet – men måttligt. Det är till exempel inte rimligt att kräva att alla plötsligt ska bli vegetarianer, skriver 15-åriga Alina Byström Östlund.

I en insändare (DN Åsikt 5 december 2019) skriver 17-åriga Anna Stam om den problematiska klimatfrågan som tycks prägla dagens människor – och i synnerhet de unga som hon beskriver det.

Jag, som själv är 15 år, är naturligtvis bekymrad – men måttligt. Det vore naivt att hävda att klimatfrågan inte skulle vara en viktig och samtidigt problematisk samhällsfråga, för det är det.

Däremot handlar det om hur man agerar i frågan. Det kanske viktigaste är att alla som har någorlunda goda förutsättning bidrar med små vardagliga handlingar som kan förbättra situationen.

Den ”kris” vi befinner oss i är en konsekvens av de moderniserade handlingar som har utförts genom historien och som har lagt grunden till dagens tekniskt utvecklade samhälle. Men hur hade det sett ut om vi inte hade haft tillgång till dessa moderna innovationer?

Det är radikalt av klimataktivister att hävda att alla, oavsett förutsättningar, ska agera på vissa sätt enbart för att ”rädda klimatet”. Trots att det är uppenbart att alla inte har samma förutsättningar att bidra till positiv utveckling inom klimatfrågan tycks det finnas en vilja och ambition att alla enbart ska se på klimatkrisen och inget annat, när det finns många andra viktiga politiska frågor.

Ett exempel som är totalt ogenomförbart som många gånger tas upp av klimataktivister är: fler borde bli vegetarianer. Men frågeställningen av detta blir då snarare: Är det värdigt att ett helt samhälle ska förtära vegetarisk mat när det till exempel finns en hel del argument för att det egentligen inte är särskilt bra att utesluta kött och andra animaliska produkter i sin vardagliga kost?

Det finns inte heller något som visar på att dagens ungdom skulle ”tvingas vara miljöaktivister” som Anna Stam skriver. Miljöaktivismen är många gånger en radikal verksamhet där en konkret verklighetsuppfattning saknas.

Det handlar många gånger om att kunna vara måttlig inom ämnet; se en vikt av att göra mindre vardagliga handlingar som rent långsiktigt skulle innebära positiv förändring. Känn er inte tvingade till att vara klimataktivister – det finns hopp.

Precis som Erik Dahlén nämner i sitt svar (DN Åsikt 5 december) på Anna Stams insändare finns det en hel del källor som visar på att det trots allt existerar hopp för framtiden och de unga.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt