Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/orimligt-utvisa-smabarnspappa-till-afghanistan/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Utvisning av småbarnsfar strider mot ny lag”

Foto: Tomislav Stjepic

INSÄNDARE. Det är orimligt att en tvåårig pojke ska förlora sin pappa som ska utvisas till Afghanistan. Migrationsverkets beslut strider mot FN:s barnkonvention som blir svensk lag om knappt två månader, skriver Marit Törnqvist.

Tvååriga Ali har sedan han föddes i Östergötland bott med sin svenska mamma och afghanska far. Men han kommer snart att förlora sin pappa. Det låter underligt, för pappan är fullt frisk och hämtar på förskolan varje dag, spelar fotboll med honom på eftermiddagen och läser sagor på kvällen.

Migrationsverket har bestämt att Alis pappa ska utvisas till Afghanistan. Lilla Ali kommer att vara kvar ensam med sin mamma, som är panikslagen vid tanken att förlora sin älskade sambo. 

Alis pappa, som är dödshotad i Afghanistan, utbildar sig till svetsare och har varit en god make och far. Men han kom till Sverige två dagar för sent för att omfattas av gymnasielagen.

Vad skriver då Socialdemokraterna i sitt partiprogram om tvåårige Alis rättigheter?

”Sverige är ett av världens bästa land att växa upp i. Men i dag har inte alla barn samma möjligheter att förverkliga sina drömmar. Alla barn ska ha samma rätt och möjlighet oavsett samhällsklass, kön, etnisk bakgrund, eventuella funktionshinder eller var de bor. Barnets bästa ska komma först vid alla beslut och åtgärder som rör barn. Därför har vi beslutat att göra FN:s barnkonvention till svensk lag.”

Så bra! Barnkonventionen blir svensk lag den 1 januari 2020. Då kommer allt att bli annorlunda för Ali, eller? 

Låt oss studera några artiklar ur barnkonventionen lite närmare:

Artikel 2: ”Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.”

Ali får enligt barnkonventionen inte diskrimineras på grund av hans hudfärg och ras och har som alla barn rätt till sina två föräldrar. Aha! Alis pappa får alltså inte utvisas!

Artikel 3: ”Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.”

Alis pappa är registrerad som vårdnadshavare och det bästa för Ali att ha sin pappa hos sig. Aha! Alis pappa får alltså inte utvisas eftersom barnets bästa gäller.

Artikel 9: ”Barn ska inte skiljas från sina föräldrar, utom när det är nödvändigt för barnets bästa.”

Ali får enligt barnkonventionen inte alls skiljas från sin pappa mot sin vilja. Dessutom kommer Alis mamma att utsättas för ett orimligt lidande, jämförbart med bortgång av Alis pappa, vilket kommer att utsätta Ali för en traumatisk upplevelse under sina unga år. Vilken tur att barnkonventionen, som ni som socialdemokrater talar er varma för, räddar Ali. Alis pappa får inte utvisas!

Artikel 18: ”Barnets föräldrar eller vårdnadshavare, har gemensamt huvudansvar för barnets uppfostran och utveckling, med statens stöd.”

Ali har två föräldrar och enligt barnkonventionen har de gemensamt huvudansvar för barnets uppfostran. Men då kan ju inte Alis pappa utvisas till ett krig? Vilken lättnad! Alis pappa får alltså inte utvisas.

Men tillbaka till verkligheten. Migrationsverket vill verkligen utvisa lille Alis pappa. Hur kan ni försvara det? Hur ska denna pojke kunna växa upp i harmoni i ett land som medvetet tog hans pappa ifrån honom?

En pappa som han bara kommer att minnas när han ser sig själv i spegeln och känner igen pappas bruna ögon. En pappa som älskade honom och hans mor mer än allt annat på jorden.